Egymilliárd dollárt tol bele a Microsoft egy AI-projektbe

A jelek szerint mindkét fél jól járhat, mivel a fejlesztőmérnökök, kutatók pénzhez jutnak, a Microsoft meg eladható technológiához.

Egy különleges, speciális megállapodásról adott hírt a Microsoft a hivatalos oldalán: egymilliárd dollárral szállnak be az OpenAI vállalatközi vállalkozásba, melyet olyan nagyvállalkozók hoztak létre négy éve, mint például Elon Musk, valamint más jelentős szilícium-völgyi szereplők.

A kutatási projektként is értelmezhető OpenAi elsőrendű célja, hogy összehangolja a jelenlegi felhős szolgáltatásokat, valamint a mesterségesintelligencia-fejlesztések legújabb eredményeit, illetve olyan új megoldásokat dolgozzanak ki, melyek egyre fejlettebb AI-technológiákat eredményeznek. A Microsoft számára ez nem kevéssé üzleti döntés, ugyanis az OpenAi a megállapodás szerint kiemelt kereskedelmi partnerként kezeli őket – vagyis a kutatási támogatásért cserébe a Microsoft kereskedelmi portfóliójába kerülnek a fejlesztések, vagy azok egy része.

A szerződés részletei még így is kicsit homályosak. Az nyilvánvaló, hogy az OpenAi támogatja a Microsoft Azure infrastruktúráját (erről már 2016-ban született megállapodás), kutatási eredményeik részei lesznek ennek, de az is szerepel benne, hogy az OpenAi távlati célja a jelenlegi szintet eggyel meglépő általánosan felhasználható AI (Artificial General Intelligence – AGI) alapjainak kidolgozása. Feltehetően arról van szó, hogy a Microsoftnak fontosak lesznek a kutatási részeredmények, a kutatóknak meg kell a pénz a nagyobb célok eléréséhez, így született egy kompromisszum.

Azóta történt

Előzmények