Microsoft-dolgozó lett a Világ Legrosszabb Írója

Dan McKay, a Microsoft egyik dolgozója nyerte az idei Bulwer-Lytton regénypályázatot, amelyet a csapnivaló próza Oscar-díjának is tekintenek, mivel itt díjazzák minden év legrosszabb angol nyelvű íróit. A 43 éves McKay szofverelemzőként dolgozik Fargóban, a Microsoft észak-dakotai központjában.

A csúcsra vezető úton az új bajnok olyan versenytársakat utasított maga mögé, mint például Jere Hudson, a romantika kategória idei döntőse, aki az alábbi pályaművel tette igen magasra a lécet:
"A lány feléje lépdelt, hosszú ruhája hullámzott a szélben – nem afféle nyugodt és kiszámítható hullámokkal, amilyenekkel mondjuk a tenger szokott, inkább úgy, ahogy egy olcsó motel penészes zuhanyfüggönye, amikor az ember megpróbálja anélkül körbetáncolni, hogy hozzáérne, miközben leöblíti a szappant."

A Bulwer-Lytton pályázat immár 23 éves múltra tekint vissza, és ma már több ezer indulója van, ami dicsőséges fejlődés annak tükrében, hogy az egész egy kollégiumi vitából pattant ki. A verseny egy középszerű viktoriánus írónak, Edward George Earl Bulwer-Lyttonnak (1803-1873) állít emléket, akinek 1830-ban megjelent, Paul Clifford című novellája a következő, azóta szállóigévé vált sorral kezdődik: "Sötét és viharos éjszaka volt."

A célkitűzés az évek során nem változott, egy képzeletbeli novellához kell minél rosszabb kezdést írni. A feladat csak annyiban lett könnyebb – a pályázatokat elbírálók számára –, hogy a kezdeti évekhez képest, amikor még egy komplett kezdő bekezdéssel lehetett pályázni, ma már elég egyetlen "jól" megírt mondat. A szervezők ugyanis hamar rájöttek, hogy senkire nem lehet akkora terhet róni, hogy ezekből a pályaművekből a minimálisan szükségesnél többet kényszerüljön elolvasni...

Nem fokozzuk tovább feleslegesen a minden bizonnyal már amúgy is hegycsúcsokat ostromló izgalmakat – lássuk, melyek voltak 2005 nyertes sorai a Microsoft szoftverelemzőjének tollából. (elnézést a hevenyészett fordításért – a szerk.)

"Ahogy a terjedelmes melleket bámulta, lelki szemei előtt megjelentek kedvenc veterán Triumph Spitfire-ének dupla Stromberg karburátorai: magas funkcionalitás, mégis kimagasló formaterv jellemzi őket, amint tiszeteletet parancsolóan megtelepszenek a szívócsonk felett, és az apró, recézett olajozógombok szakértő kezekre éhesen várják, hogy alapos vizsgálatban és szakszerű beállításban részesüljenek, a karbantartási útmutató hetedik fejezetében foglaltaknak megfelelően."

Azóta történt

Előzmények