2005 legjobb honlapjainak leggagyibb versenye

(IT.news szubjektív)

A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Klub idén is megrendezi a legjobb hazai honlapok versenyét. A megmérettetésen kilenc kategóriában indulhatnak azok a hazai cégek és magánszemélyek, amelyek a pályázat ideje alatt – július 21. és október 20. között – magyar nyelvű, működő honlappal rendelkeznek... bla, bla, bla – kábé így indítottam volna a beszámolót erről a pályázatról, amelyről egyébként tényleg szándékomban állt írni egy tisztességes hírt. Akit esetleg valóban a pályázat érdekelne, az kattintson az Internet Marketing Klub weboldalára, ott megtalálhatja a részleteket – én ugyanis azok ismertetését ezen a ponton befejezem, és az alábbiakban csak pocskondiázni fogok.

A helyzet az, kérem szépen, hogy ez a pályázat egy nagy kövér nulla. Alapvetően nyitott és pozitív – magánjellegű érdeklődéstől sem mentes – hozzáállásomat a pályázat iránt az változtatta meg, hogy magam is végigböngésztem a fentebb ajánlott oldalt. Az első meglepetés a nevezési díjaknál ért. A versenyen való indulás ára pályázatonként – egy nevező több kategóriában is indíthat pályaművet – húszezer magyar egység. Én eddig úgy gondoltam, hogy ha egy pályázat témája annyira általános és nyilvános terület, mint amilyen a honlapoké, akkor arra nem illik ilyen nagyságrendű nevezési díjat szedni – különösen, ha magánszemélyeknek is ajánlgatjuk az indulást. Hiszen a minél szélesebb körű elérhetőség által tudjuk biztosítani azt, hogy valóban sok pályamű közül válasszuk ki a valóban legjobbat. Ehelyett inkább szponzorokat illik keresni, akik – jellemzően a díjak biztosítása révén – felvállalják a pályázat anyagi oldalát. (De az is lehet, hogy én értelmeztem valamit végzetesen félre, és a marketing igazából egészen másról szól.)

Zavarom fokozódott, ahogy a pályázati oldalt tüzetesebben végignézve nem találkoztam egyetlen támogató nevével sem – mit fognak itt nyerni a jelentkező népek? Nos, erre a kérdésre nem kapunk választ. A "Díjak" menüpont alatt a következőt találjuk:

Díjak
A díj átadása: A Magyar Marketing Szövetség által megrendezésre kerülő
Marketing Konferencián kerül sor, melynek ideje 2005. október 19.
Helyszín: Sopron, Hotel Fagus

Mivel egy szó sem olvasható magukról a díjakról, így elméletileg a pályázati kiírásban foglaltakat semmiben sem áthágva megtörténhet az, hogy a nevezési díjat befizető és a pályázaton győztes mázlisták Magyar Marketing Szövetség feliratú tollat és IMK gravírozású névjegykártyatartót vehetnek át. És egy szót sem szólhatnak, ha azokat valóban október 19-én, a soproni Hotel Fagusban kapják meg – a szervezők ennyit ígértek meg, nem többet.

Természetesen az IT.news magas szellemiségétől idegen iménti rosszindulatú találgatással hamar szakítottam, és megpróbáltam inkább az illetékeseket megkérdezni a díjakról, de a honlapon megadott két telefonszámon ma délután senkivel nem sikerült beszélnem – igaz, már elmúlt délután négy. Mindenesetre egy ilyen kezdeményezéshez szerintem már az is méltatlan, hogy a nyerhető díjak megismerése külön kutatást igényel.

Végezetül egy kiváló példát szeretnék bemutatni a pályázat honlapjáról arra, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha marketingszövegeinket a neten számos példányban megtalálható bullshit-generátorral készíttetjük el: (kiemelés tőlem - a szerk.)

"A pályázat célja: Az internet rohamos fejlődése által a vállalatoknak újra kell gondolniuk üzleti és kommunikációs stratégiájukat. Már nem elég a tetszetős honlap, nem elég, ha a vállalat csupán kommunikációs eszközként éli meg az internet fokozódó nyomását. Merőben új gondolkodásmóddal integrálnia kell üzletvitelébe az internet adta lehetőségeket. Pályázatunk célja elsősorban a figyelemfelkeltés a korszerű marketinglehetőségek kiaknázására. A korszerű marketingtechnikák pályázat útján történő bemutatásával példát kívánunk állítani a cégek, vállalkozások számára, valamint ösztönzést, bátorítást adni a magasabb színvonalú szakmai tudás gyakorlati alkalmazására. Utat kívánunk mutatni minden vállalkozás számára, akik komolyan veszik az új gazdaság kihívásait."

Útmutatás? Komolyság? Önöktől? Nemár...

Szentesi Kálmán

Azóta történt

Előzmények