Mennyit keresnek az informatikusok?

A NetAcademia Oktatóközpont tavaly februárban indított el FizuFigyelő nevű fizetéskalkulátorát, amelyen azóta közel 6000 informatikus regisztrálta magát. Az összesített – nem reprezentatív – adatokból kiderült, hogy az informatikusok átlagosan havi nettó 226 000 forintot visznek haza, a legjobban fizetett munkakör pedig az it-tanácsadóké.

Az informatikában dolgozó szakemberek fizetése Budapesten átlagosan 53 százalékkal magasabb, mint vidéken, a felsővezetők pedig 75 százalékkal keresnek többet, mint a beosztottként dolgozók. A NetAcademia FizuFigyelőt kitöltők 5 százaléka volt nő, az ő fizetésük 12 százalékkal alacsonyabb férfi kollégáikénál, az egyetemi diplomával rendelkező informatikusok ugyanakkor 28 százalékkal keresnek többet az átlagnál. Az ideális kombinációval azok a budapesti férfiak rendelkeznek, akik felsőfokon beszélnek angolul, egyetemet végeztek, van OKJ-s szakvizsgájuk és valamilyen Microsoft-minősítésük, az ő átlagfizetésük nettó 588 000 forint.

Érdemes hajtani

Az informatikai felsőoktatás területén egyébként érdekes tendenciák figyelhetőek meg. Arányaiban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói közül kerül ki a legtöbb it-tanácsadó, az itt végzett szakemberek átlagfizetése 36 százalékkal magasabb az átlagnál. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a BME-n végzettek 20 százaléka rendelkezik felsőfokú nyelvvizsgával, míg a többi oktatási intézmény volt hallgatóinál ez az arány csak 10 százalék körüli.

A főiskolai diplomát szerzett szakemberek 40 százaléka rendszergazdaként, míg az egyetemet végzettek 42 százaléka fejlesztőként talál magának állást. Emellett a fővárosban diplomázók szinte kivétel nélkül helyben keresnek és találnak munkát, de Budapestre jön dolgozni a vidéki felsőoktatási intézményekben végzett informatikusok fele is.

A szakmában eltöltött évek száma szintén meghatározza a keresetet. Évente átlagosan 10-15 ezer forinttal emelkednek a fizetések, egészen a tízéves munkaviszony eléréséig, ahonnan az átlagfizetés 320 000 forint körüli állandót mutat. Természetesen a megszerzett tapasztalat összhangban áll a pozícióval is: ötéves munkaviszonyig mindössze az informatikusok 2 százaléka lesz felsővezető, míg 15 év után ez az arány már 14 százalék.

Azóta történt

Előzmények