Kevesen tanulnak informatikusnak

A munkaadói oldal hosszú évek óta hangoztatja, hogy hazánknak elsősorban reálképzettségű szakemberekre van szüksége, hogy versenyképes maradjon szűkebb és tágabb környezetében. Ennek ellenére az arány folyamatosan tolódik el a bölcsész- és társadalomtudományos képzés javára, ezért a szakértők szerint mind gazdasági szempontból, mind a társadalom szerkezetét illetően tarthatatlan a felsőoktatás jelenlegi felépítése.

Hirdetés

Informatikai mérnökképzésre és más műszaki pályára tavaly mindössze 31 842-en jelentkeztek, míg a társadalomtudományi és bölcsész karokra 59 621-en. Hazánk ezzel az uniós átlagnak mindössze harmadát éri el, és sajnos nincs még egy ország az EU-ban, ahol olyan ütemben csökkenne az informatikai, természettudományos és mérnöki diplomák száma, mint Magyarországon.

A tendencia megfordításán fáradozó Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány a Rátz Tanár Úr Életműdíj keretében már hatodik éve támogat olyan pedagógusokat, akik a tananyag színvonalas átadásán túl kedvet, késztetést ébresztenek diákjaikban a reáltárgyak tanulására, és felfedezik, felkarolják a tehetséges fiatalokat.

A Rátz Tanár Úr Életműdíjat a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat díjbizottságainak, valamint a Magyar Kémikusok Egyesületének ajánlásai alapján az alapítvány kuratóriuma ítéli oda, évente összesen 8 millió forint értékben. Az egyenként 1 millió forint összegű Rátz Tanár Úr Életműdíjjal a kuratórium 2001 óta minden évben a középiskolai oktatásban és tehetséggondozásban kimagasló eredményeket elért két-két matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár munkáját ismeri el. A középiskolák idén szeptember 15-ig nyújthatják be ajánlásaikat a nyílt pályázatra, amelyet eddig összesen 32-en nyertek el.

Azóta történt

Előzmények