Megújult a Skype, majdnem lemaradtunk róla

A mai ügyeleti napot friss laptoppal indítottam, még (asztali) Skype sem volt rajta. Első dolgaim között volt letölteni az asztali klienst. Meglepve tapasztaltam, hogy a Skype preview változatát véglegesítette a Microsoft.

A Mac és a Windows kliens is ráncfelvarráson esett át az elmúlt időszakban. Október 9-én már az Apple gépeire csak az új verziót lehetett letölteni a vállalat szervereiről, a Windows verzió azonban később készült el, ma már ez is a megújult UI-t használja.

3 soros emóciók - nagyon nevetünk?
3 soros emóciók - nagyon nevetünk?

A Skype tradícionálisan hang- és képalapú üzenetküldésre specializálódott. Hosszú éveken keresztül egyszerre, egymástól függetlenül működött a Skype és az MSN Messenger a felhasználók gépein, majd a Microsoft bejelentette, hogy a Messenger megszűnik, a felvásárolt Skype veszi át majd a helyét.

Főleg a szöveges üzenetküldéssel kapcsolatban frissítette a Microsoft a Skype asztali klienseit. Vastag kiemelések, narancssárga és fekete betűszínek okozzák az első meglepetést, a másodikat pedig a fájlküldésben történt apró változások. A képek már a beszélgetésben is látszanak, az ismert fájltípusok pedig helyes ikonjukkal jelennek meg.

3-4 soros emóciók borzolják a kedélyeket
Az értesítések látványosabbak, informatívabbak

Áttekinthetőbb és visszafogottabb lett a Skype, de ha nem használnám a mobilklienst, csak a sikítófrász maradt volna Pali mosolyát meglátva. Szerencsére már hozzászoktam a 3-4 soros emóciókhoz, így ezeken (ha nem is könnyen) túl tudtam lendülni.

A változás látványos, az első benyomások alapján tényleg jobb használni a programot mint korábban. Az embernek mégis kialakul egy olyan érzése, hogy ezt a Skypeot már nem ablakkerettel rendelkező operációs rendszerekhez készítették, és legyen bármilyen modern a Windows 8.1 felülete, máris túllépett rajta a vállalat, ez ismét egy új irány.

Azóta történt

Előzmények

  • Tolmácsot építenek a Skype-ba

    A technológia még fejlesztési fázisban van, de már most is elég hatékony a valószínűleg 2016-ra elkészülő szolgáltatás.

  • Ingyenessé vált a Skype csoportos videóbeszélgetés

    A Microsoft több platformon is elérhetővé tette a szolgáltatást, és további bővítést terveznek.