Megbotlott az AMD

Az Advanced Micro Devices (AMD) arra figyelmeztetett, hogy negyedik negyedéves árbevétele és üzemi eredménye elmarad a várttól, mert a mikroprocesszorok átlagos eladási ára nem várt mélységekbe zuhant az év végi hajrában. Erre fogják, hogy – amint általában – a processzorbizniszben is a legerősebbnek számító trimeszterben az árbevétel – az időközben felvásárolt grafikuschip-fejlesztő ATI hozzájárulását nem számolva – mindössze 3 százalékkal (1,37 milliárd dollárra) nőtt a harmadik negyedévhez képest. A Wall Street 1,44 milliárdos forgalmat várt. A cég azt is közölte, hogy bár az üzemi eredmény pozitív lesz, jelentősen elmarad majd a harmadik negyedévestől – ekkor 1,33 milliárd dolláros bevételt, 119 milliós üzemi és 134 milliós nettó eredményt könyvelt el az Intel-rivális chipgyártó.


A cég logója a Ferrari Forma–1-es versenyautóján: lassuló iram

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a csalódást okozó számokért felelőssé tett árzuhanás már a harmadik negyedévben is sújtotta az AMD-t. A jóval nagyobb Intel ugyanis ekkor drasztikusan csökkentette régebbi processzorainak árát, hogy felkészítse a piacot az új Core architektúrára épülő chipek befogadására. „Hogy megszabaduljon a többé-kevésbé elavult készleteitől, az Intel erősen nyomott árú üzleteket kötött, főként az asztali szegmensben. Az AMD emiatt volt kénytelen az árait alacsonyabbra belőni” – magyarázta Nathan Brookwood, az Insight64 elemzője. Ezzel magyarázható, hogy bár a negyedik negyedévben jelentősen több processzort adott el az AMD, az árbevétel alig nőtt.

A vállalat – melynek részvényárfolyama a hír hatására 2 százalékkal csökkent a tőzsdezárás utáni kereskedésben – január 23-án teszi közzé végleges pénzügyi jelentését.

Azóta történt

Előzmények

  • Júliusban jön a százdolláros laptop

    Az OLPC program első hullámában Argentína, Brazília, Líbia, Nigéria, Pakisztán, Thaiföld és Uruguay jut gépekhez.

  • Rekordot döntött az AMD

    Újabb történelmi csúcson a kisebb processzorgyártó piaci részesedése. De az Intel visszavág.

  • Ébredezik az Intel

    Bár a számok nem jók, a piac szerint kilábalóban van a hullámvölgyből a chipgyártó óriásvállalat.