Vigyázat, karácsony!

Boldog Karácsonyt!A karácsonyi ünnepek közeledtével nem csupán az áruházláncok és üzletsorok forgalma növekszik, a kiberbűnözők is lázasan csomagolják gonosz ajándékaikat: amellett, hogy vírusokat, trójai férgeket és egyéb kártékony programokat szánnak a fa alá, ebben az időszakban ugrásszerűen emelkedik az adathalászat-kampányok és csalások száma is. Segítségképpen a McAfee biztonságtechnikai cég 12 pontba gyűjtötte a szerintük legveszélyesebb aktuális jelenségeket, melyekre minden felhasználónak fokozottan figyelnie kell az elkövetkező napokban, hetekben.

1.    Látszólag különféle jótékonysági szervezetektől érkező e-mailekben adományokat kérnek tőlünk – valójában bűnözők igyekeznek megkaparintani személyes adatainkat, nem is beszélve a bankkártyánk számáról.

2.    Bűnözők hamis számlákat és értesítéseket küldenek nagy csomagszállító cégek (FedEx, UPS stb.) nevében, mondván egy bizonyos árut nem tudtak kiszállítani a címünkre. Arra kérnek bennünket, adjuk meg lakcímünket és bankkártyánk adatait – természetesen ne tegyük!  A valódi cégek soha nem kérnek e-mailben kártyainformációkat.

3.    Különféle közösségi oldalakról teljesen legitimnek tűnő „jelölj be barátnak, ismerőnek” üzenetet kapunk kézhez, holott valójában az e-mailnek semmi köze az eredeti szolgáltatáshoz. A McAfee azt tanácsolja, sose kattintsuk a levél testében szereplő hivatkozásra, helyette lépjünk be a közösségi oldalra a hagyományos módon, és helyi fiókunkon keresztül ellenőrizzük a meghívókat.

4.    A karácsonyi üdvözlőlapokkal csak óvatosan! Rendkívül körültekintően kell eljárnunk az e-képeslapokkal még akkor is, ha látszólag hiteles forrásból érkeztek. Ha az üzenet hivatkozást tartalmaz, legyünk különösen körültekintőek; ha bizonytalanok vagyunk a forrást illetően, inkább ne kattintsunk a linkre. Ha mégis megtesszük, súlyos vírusfertőzést szedhetünk be.

5.    Nem minden arany, ami fénylik: kamu luxuscikkek, ékszerek reklámdömpingje várható az elkövetkező hetekben. A gagyi első számú megkülönböztető jele, hogy az eredeti termékhez képest gyanúsan olcsó – arról nem is beszélve, hogy a vállalatok nem küldenek promóciókat, árajánlatokat e-mailekben, hacsak külön nem kéri tőlük. Ha felül a bűnözők ajánlatának, a levélben szereplő linkre kattintva megfertőzheti számítógépét, a megrendelt termék pedig jó eséllyel sosem érkezik meg – vagy ha mégis, akkor biztosan hamis.

6.    A biztonságos karácsonyi vásárlás biztonságos oldalakon zajlik. Habár nem kőbe vésett kritérium, de keresse a böngésző címsávjának jobb sarkában felbukkanó lakat ikont, és ellenőrizze, hogy a weblap a https betűkkel kezdődik – ajánlja a kezdő felhasználóknak a McAfee.

7.    A bűnözők tudják, hogy az ünnepeket közeledtével egyre többen keresünk az ünnepekhez kötődő tartalmakat a weben, ezért ugrásszerűen nő a kártékony kódokkal telefecskendezett honlapok száma. A legnépszerűbb karácsonyi dalok gyűjteményét kínálgató oldalakat és a hasonló felületeket kellő óvatossággal böngéssze.

8.    A bűnszervezetek az állást keresőkre is előszeretettel vadásznak. Az otthonról végezhető, magas jövedelemmel kecsegtető munka rendszerint túl szép ahhoz, hogy igaz legyen – több gyors meggazdagodást ígérő oldal valójában pénzmosásra igyekszik rábírni bennünket: a bankszámlánkra érkező összegek felvételére, annak befektetésére, továbbküldésére bíztat. Előfordul, hogy a bűnözők előre kérnek bizonyos információkat rólunk, mint például a bankkártyánk adatait, máskor „a munkavégzés” megkezdését pénz átutalásához kötik – ez nyilvánvaló csalás.

9.    Egyre növekszik a hamis aukciós oldalak száma is. Mielőtt részt vennénk egy árverésen, bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban legitim oldalra tévedtünk-e!

10.    A jelszavaink védelme kulcsfontosságú. Soha, semmilyen körülmények között ne adjunk ki személyes kódokat, ellenkező esetben szélesre tárjuk az online fiókjainkhoz vezető kapukat. Ne feledjük, hogy a jelszavakat billentyűnaplózó programokkal is ellophatják tőlünk, ezért mindig ügyeljünk a számítógép vírusvédelmére.

11.    Ha banki szolgáltatásokhoz szeretnénk hozzáférni a neten, mindig manuálisan gépeljük be a pénzintézet weboldalának címét, soha ne kattintsunk egy levélben érkezett linkre. Előfordulhat, hogy az e-mail látszólag a banktól érkezik, de benne szereplő hivatkozás valójában egy olyan oldalra irányít át, amely alkalmas a belépéshez szükséges felhasználónév és jelszó megkaparintására.

12.    Nem csak az emberek, a számítógépek is túszul ejthetőek – szoftveres értelemben. A ransomware-férgek átvehetik az irányítást saját rendszerünk felett, bizonyos fájlokat pedig elérhetetlenné tehetnek. Az ilyen kártékony programok különös ismertetőjele, hogy váltságdíjat követelnek a korábbi állapotok visszaállításáért.

12+1. Mint mindig, természetesen most is ellenőrizze, hogy operációs rendszere, telepített alkalmazásai és vírusvédelmi szoftvere tartalmazza-e a legújabb biztonsági javításokat, illetve frissítéseket!

Azóta történt

Előzmények