15 millió dolláros megabírság a spamkirálynak

Az amerikai szövetségi bíróság ítéletében bizonyítottnak látta, hogy az új-zélandi Lance Atkinson és amerikai társa, Jody Smith olyan kéretlen levelek milliárdjait küldte szerteszét az interneten, melyekben „megtévesztő módon” fogyasztótablettákat és vényköteles gyógyszereket reklámoztak.

Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) hosszas nyomozás után arra jutott, hogy a HerbalKing néven ismert bűnbanda eltérített számítógépekből verbuvált hálózattal, közismert nevén botnettel juttatta célba a spameket. Az üzenetekben mindféle gyógyászati készítményeket kínáltak vételre, s azt állították, a pirulák mindegyike generikus változata Amerikában legyártott vagy helyben licencelt termékeknek. A hatóságok viszont úgy találták, a gyógyszereket valójában Indiából importálták az Egyesült Államokba, forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeznek, így „potenciálisan veszélyesek” lehetnek.

A spamnek bedőlő ügyfelek számára szerkesztett online vásárlási felülettel is komoly problémák akadtak: Atkinson és Smith azt állították, SSL-titkosítással fedezett tranzakciók szavatolják a biztonságot, holott a technológia nyomokban sem volt jelen a portálon.

Az ítéletet követően Smith minden vagyonát befagyasztották, továbbá maximum öt évig terjedő börtönbüntetésnek néz elébe, miután bűnösnek mondta magát az ellene felhozott vádpontokban. A törvény értelmében Atkinsonnak csak akkor kell kifizetnie a 15 millió dolláros büntetés rá vonatkozó részét, ha az Egyesült Államok területére lép. A HerbalKing elleni perben további három céget is elmarasztalt a törvényszék, a vállalatoknak összesen 4 millió amerikai dollár bírságot kell fizetniük.

A kéretlen levelek ellen fellépő Spamhaus szervezet a 2007-es és 2008-as év elsőszámú spammer közellenségének nevezte a HerbalKinget. 2005 óta voltak aktívak, működésük csúcsán a világ összes spamének egyharmadát terjesztették.

Azóta történt

Előzmények

  • Vigyázat, karácsony!

    Adathalászat, csalássorozat, kémprogram, spamkampány: a McAfee ünnepi 12 pontja számítógépes rendszereink védelmében.

  • Macerásabb lett a spamek bejelentése

    A múlt hét óta elektronikusan csak Ügyfélkapu-azonosítóval lehet bejelentést tenni a hatóságnál. A Spamwiki szerkesztői szerint ez visszalépés.

  • Rengeteg az NDR-spam

    A Panda statisztikái szerint az elmúlt hónap óta a korábbi átlagnál 2000 százalékkal több ilyen kéretlen levél mozog az interneten.

  • Augusztustól börtönnel büntethető a spamküldés

    A Btk.-módosítás új frontot nyit a spammerek elleni harcban azzal, hogy bűncselekménnyé minősíti az e-mail címek haszonszerzési célú kezelését.