SMS-es ransomware bukkant fel

Újabb túszejtős (ransomware) féreg bukkant fel a világhálón, a váltságdíjat ezúttal emelt díjas SMS-ben követelő kártevő fertőzés után az áldozat számítógépének internetelérését tiltja le. Az amerikai CA biztonságtechnikai cég megfigyelése szerint egy letöltési sebesség felgyorsítását ígérő szoftver, a uFast Download Manager fantázianevű termék terjeszti a kórságot – maga a program természetesen csak kamu körítésnek készült.

Miután a féreg sikeresen feltelepült a rendszerre, azonnal letiltja a netet, majd egy felbukkanó orosz nyelvű üzenetben jelzi a felhasználónak, hogy a világháló elérésének blokkolása a szerződési feltételek megsértése miatt következett be, és felszólítja a termék aktiválására: az áldozatnak egy kódot kell elküldenie szöveges üzenetben, a válaszban pedig számíthat az aktivációs azonosítóra. Miután ezt bepötyögte, a gép ismét szabadon csatlakozhat az internetre.

Ransom SMS

A CA RansomSMS-AH névre keresztelte a kártevőt, és kibocsátott egy ingyenes kódgenerátort a pórul járt felhasználók megsegítésére – melyet beszerezni a fent vázolt körülmények miatt nyilván csak másik rendszerről lehetséges.

Azóta történt

Előzmények