Biometrikus bankkártyákat tesztel a MasterCard

Kód helyett az ujjlenyomat azonosításával engedélyezhetjük a tranzakciót.

Egy korábban már beharangozott projektet léptetett új fázisba a MasterCard: ma bejelentették, hogy az új típusú, ujjlenyomat-olvasóval ellátott bankkártyáik tesztjét megkezdték Dél-Afrikában egy üzletlánc boltjaiban és egy pénzintézet bankfiókjaiban, és hamarosan hasonló teszteket indítanak Európában és Ázsiában is. Ha minden jól megy, e kártyák forgalmazását az Egyesült Államokban a jövő év elején meg is kezdik.

MasterCard
[+]

A kártya tartalmaz egy kis méretű ujjlenyomat-olvasót, és maximum két ujjlenyomatot képes a chipen tárolni. Ha a felhasználó igényel majd egy ilyen kártyát, akkor első lépésként a bankban vagy egy kijelölt központban rögzítik az ujjlenyomatát (a MasterCardnál már dolgoznak egy megoldáson, hogy a regisztrációt otthonról is meg lehessen tenni), majd ennek digitális, titkosított változatát eltárolják a kártya EMV-chipjén. Az ügyfél két különböző ujjlenyomatot rögzíthet, de csak a sajátjait, a társhasználat nem lesz megengedett.

MasterCard
[+]

Amikor valaki behelyezi a kártyát egy ezzel a technológiával kompatibilis chipolvasó fizetési terminálba, közben ujját ujjlenyomat-olvasóra illeszti, így azonosítja magát és engedélyezi a tranzakciót – vagyis nincs szükség PIN-kód vagy aláírás megadására, a kártya pedig a szenzor kivételével pont olyan, pont akkora, mint a jelenleg használt eszközök.

A MasterCard azért vezeti be az új megoldást, mivel az szerintük egyrészt egyszerűbb használatot biztosít, másrészt egy újabb biztonsági réteget jelent, ha esetleg ellopnák a kártyát.

Azóta történt

Előzmények