Jövőre jön a Mastercard biometrikus azonosítása Magyarországra is

2019 áprilisától a szolgáltatást használva akár egy szelfivel is fizethetünk.

A Mastercard bejelentette, hogy 2019 áprilisától Magyarországon is elérhetővé teszi a vásárlók számára a biometrikus, így többek között az arcfelismeréssel vagy ujjlenyomattal történő hitelesítést.

Hirdetés

A vállalat közleménye indoklásában kifejti, hogy okoseszközeinken a hagyományos funkciókon kívül egyre gyakrabban használjuk a biometrikus megoldásokat is, és az Európai Unió PSD2 irányelve és az úgynevezett erős ügyfél-hitelesítés pedig lehetővé teszi, hogy mastercardos vásárlásainkat is biometrikus úton hitelesítsük.

Az előzetes felmérés során az Oxfordi Egyetem és a Mastercard közös kutatása rámutatott, hogy a vásárlók túlnyomó többsége (93 százaléka) részesíti előnyben a biometrikus fizetést a hagyományos, PIN-kódos megoldással szemben. E mellett a banki szakemberek is szívesen fogadnák el ezeket a megoldásokat, a megkérdezettek 92 százaléka volt nyitott az ilyen jellegű szolgáltatásra. Ráadásul a bankok szerint sokkal valószínűbb – írja a közlemény –, hogy egy vásárló befejezi a vásárlást, amikor biometrikus hitelesítést használ. A hagyományos megoldásokkal szemben (sms-ben küldött egyszeri jelszó) a biometrikus hitelesítés 70 százalékkal csökkenti annak valószínűségét, hogy a vásárló megszakítja a fizetési folyamatot.

„A biometrikus technológia tökéletesen alkalmazkodik a fogyasztók elvárásaihoz, akik az egyre inkább digitálissá váló életformájukhoz a jövő fizetési megoldásait keresik. Ez a kereskedők és a bankok javát is szolgálja, hiszen így egyre jobb és biztonságosabb vásárlási élményt tudnak nyújtani” – nyilatkozta Javier Perez, a Mastercard Europe elnöke.

A Mastercard Identity Check a következő országokban válik elérhetővé: Ausztrália, Ausztria, Bahrein, Belgium, Brazília, Kanada, Chile, Kolumbia, Csehország, Dánia, Egyiptom, Finnország, Németország, Hongkong, Magyarország, Izland, Izrael, Japán, Kuvait, Libanon, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Új-Zéland, Nigéria, Norvégia, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Dél-Afrika, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Arab Emirátusok, Egyesült Királyság, Egyesült Államok. A hitelesítési megoldás lehetővé teszi, hogy a felhasználók biometrikus adataikat, például az ujjlenyomatukat, íriszüket, vagy arcukat használják az online vásárlás vagy banki ügyintézés hitelesítése során.

Azóta történt

Előzmények