Közel 1 billió dollárt vesztettek a big tech óriásai

Nagyot kaszáltak a shortolók, az úgynevezett Magnificent 7 közel 1 billió dollárt veszített a piaci értékéből a múlt héten.

Továbbra is egészen elképesztő mozgások figyelhetőek meg a tőzsdén a nagy tech cégek kapcsán, azonban a legtöbb elemző szerint a példa nélküli, csillagászati növekedések kisebb mederbe esnek vissza a következő negyedévekben – persze az ilyen jelentések, az egyéb problémák és a növekedés csökkenő üteme (ami még így is jelentős növekedés) sosem tetszettek a befektetőknek.

Azok a shortolók, akik a nagy amerikai tech cégek, a Magnificent 7 ellen fogadtak, az eddigi legnagyobb heti nyereségüket érték el a múlt héten: több mint 10 milliárd dollárt kaszáltak.

Ezt főként annak köszönhetik, hogy az NVIDIA a múlt héten közel 14 százalékos veszített a tőzsdén, ami bő 19 hónapja az eddigi legnagyobb lejtőjük. Hasonló csökkenést tapasztalt a Tesla is, amely a Magnificent 7 csoportban idén erősen le van maradva. A Microsoft és az Apple árfolyammozgásán is jelentős nyereségeket szereztek.

A Nasdaq és a S&P 500 egyaránt hat egymást követő csökkenést tapasztaltak a múlt héten, ilyenre 2022 ősze óta nem volt példa, és most az elemzők elővették az amerikai gazdaság ellenállóképességének és a még mindig magas inflációnak a kérdését.

A Magnificent 7-cégek mindenesetre a múlt héten közel 1 billió dollárt veszítettek a piaci értékükből. A negyedéves jelentéseket többen ezen a héten közlik. Ugyanakkor az elemzők nem túl bizakodóak a jövőre nézve, ennek okai a gyenge iPhone-eladások, a Tesla gyenge leszállítási számai, az EU-s hatósági változások és szigorítások.

Előzmények