A Firefoxnak fájt a Microsoft technikai hibája

Amint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság (EB) újabb büntetéssel sújtaná a Microsoftot azért, mert az nem tett eleget a böngészőválasztás lehetőségének biztosítására vállalt kötelezettségének. A nemrég formálisan is elindított eljárás során bebizonyosodott ugyanis, hogy noha a redmondi szoftvervállalat a használatban lévő operációs rendszereibe beépítette az ún. választóképernyőt, az a Windows 7 első szervizcsomagjából eltűnt. A vállalat szerint technikai hiba állt a háttérben, és amint erre fény derült, orvosolták a problémát, mely azonban az SP1 2011. februári kiadásától így is egészen 2012 júliusáig fennállt.

A múlt héten – aligha függetlenül attól, hogy az eljárás még folyamatban van – a Firefox fejlesztését felügyelő Mozilla adatokat publikált arról, hogy ez a „technikai hiba” hogyan érintette a böngészőjüket. Ezek alapján úgy tűnik, hogy valóban nem bagatell bakiról van szó. A közölt statisztika szerint abban a közel 15 hónapban ugyanis, amikor az európai Windows 7 felhasználók nem találkozhattak a böngészőválasztó képernyővel, radikálisan visszaesett a Firefox letöltéseinek a száma.

Konkrétan: a böngészőt a korábbi átlagnál 63 százalékkal kevesebbszer töltötték le naponta, a letöltések száma a javítás kiadása előtti időszakban napi 20 ezerre esett vissza. A böngészőképernyő visszaállítását követően a letöltésszám 150 százalékkal, napi 50 ezerre ugrott. A Mozilla ezeknek az adatoknak az alapján úgy becsüli, hogy a kérdéses időszakban 6-9 millió letöltést veszítettek.

Azóta történt

Előzmények