Ötmilliárddal több adót fizet a Magyar Telekom az adóemelés miatt

A Magyar Telekom bejelentette, hogy növekedik a távközlési adóból származó adóterhelése, miután a magyar parlament 2013. június 27-én elfogadta a távközlési adóról szóló törvény módosítását, így a vállalat a korábban közzétett célkitűzésénél nagyobb mértékű EBITDA-csökkenést vár (EBITDA: kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény).

A cég közleménye felidézi, hogy a jelenlegi, vezetékes és mobil hangforgalmat, valamint a mobil sms/mms-forgalmat nyújtó szolgáltatókat sújtó távközlési adó 2012. július 1-je óta hatályos és határozatlan időre került bevezetésre. Az adó jelenlegi mértéke percenként 2 forint, illetve sms/mms-enként 2 forint, valamint magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámonként maximum havi 700 forint, egyéb előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámonként maximum havi 2500 forint.

A ma elfogadott új rendelkezések szerint a percenkénti és sms/mms-enkénti adóteher 3 forintra emelkedik a nem magánszemély előfizető előfizetése esetében, és az ezen előfizetésekre vonatkozó havi maximális adóteher 5000 forintra növekszik. E változások 2013. augusztus 1-jével lépnek hatályba; hatálybalépésük előfeltétele az országgyűlés által elfogadott módosító törvény hivatalos aláírása és kihirdetése.

Komoly teher

A vállalat mindezek következtében frissítette korábbi becsléseit, és ezekben egyaránt figyelembe veszik a fenti módosítást, valamint az idén eddig tapasztalt használati szokásokat. Az új becslések szerint a Magyar Telekomot terhelő távközlési adó várható összege 2013-ban a korábban bejelentett 20 milliárd forintnál magasabb lesz, 25 milliárd forint körül várható. 2014-ben a távközlési adó becsült összege 28 milliárd forint körül alakul az előzetes becslések és a jelenlegi törvényszöveg alapján.

A magasabb távközlési adó, valamint a nyereségességre szintén kedvezőtlenül ható romló macedóniai piaci körülmények miatt arra számít a cég, hogy az EBITDA nagyjából 9-12%-kal csökken 2013-ban 2012-höz képest, szemben az év elején prognosztizált 4-7%-os csökkenéssel. A szinten tartást előrevetítő bevételi, illetve 5%-os CAPEX-csökkentési (CAPEX: készpénzes befektetések) célkitűzésük változatlan marad.

Azóta történt

Előzmények