Magyar okosváros projektet fejlesztő cég rangos elismerése

A rendszámfelismerő, és az automata parkolást segítő szolgáltatás fejlesztésével foglalkozó Asura tevékenységét ismerték el.

Magasszintű elismerésben részesült az Asura Technologies Kft.: az Áder János köztársasági elnök fővédnöksége alatt álló Virtuális Erőmű Program keretében kapott Klímatudatos Startup díjat a rendszámfelismerés piacán innovatív megoldásairól ismert magyar vállalat.

Hirdetés

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. (MI6) 2011 óta vesz részt a hazai zöldgazdasági stratégiaalkotásban. Az MI6 által elindított Virtuális Erőmű Program fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fentarthatósági kezdeményezés célja, hogy a partnerek energia- és CO2-megtakarításait pályázatain keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza. A program lényege és filozófiája szerint az a legolcsóbb és legzöldebb energia, amelyet meg sem termelünk. A Virtuális Erőmű vállalati, lakossági, önkormányzati és nemzetközi „blokkokból" épül fel, a blokkok teljesítményét a realizált (energia)megtakarítások mennyiségén mérik le.[1] A szervezet hosszú távú célja, hogy 2030-ra a Virtuális Erőmű a második legnagyobb „energiatermelő" legyen a hazai piacon.

A 2017-ben alapított Asura Technologies első terméke, az Asura Recognition Unit (ARU) rendszámfelismerő rendszer már 2018-ban komoly szakmai elismerést kapott a világ legrangosabb forgalomtechnikai kiállításán, az Intertraffic Amsterdamon. Mára az ARU rendszámfelismerő rendszer mozgó járműre szerelt kamerával is olvas rendszámokat. Az Asura MMR (Make&Model Recognition) járműfelismerési rendszer videóstream alapján, valós időben azonosítja a megfigyelt gépjármű gyártmányát, típusát, színét és kategóriáját. Az ARU-hoz kapcsolódó beléptető modul parkolási rendszerek automatizálásában, arcfelismeréssel kiegészített verziója a magas biztonsági szintű intézmények területére való járműves behajtás kockázatának csökkentésében játszik kulcsszerepet.

Az Asura által a közlekedés és a biztonságipar számára kínált videóanalitikai rendszerek sokféleképpen járulnak hozzá az energiahatékonyság növeléséhez, az energiamegtakarításhoz. A szoftverek bármely hardverhez könnyen illeszthetők, kamerafüggetlenek, így lehetővé teszik a meglévő infrastruktúra jobb kihasználását, csökkentve a komoly környezeti terhelést jelentő eszközbeszerzéseket és a kivitelezési munkával járó energiafelhasználást. Az energiamegtakarítást segíti, hogy egyetlen kamera képeit elemezve az Asura szoftverei többféle feladatot is el tudnak látni. Az Asura alkalmazásaival kiválthatók a sorompók, a nagyobb léptékű tereprendezés, és nincs szükség külső szenzorokra. Az Asura városi kamerák képeit elemző parkolóhely-figyelő megoldása – az Asura egyik kiemelt partnere által fejlesztett parkolási alkalmazással együttesen – segít a sofőröknek rövidebb idő alatt szabad helyet találni, elkerülve ezzel a „parkolóhely-vadászatból" adódó felesleges károsanyag-kibocsátást.

Azóta történt

Előzmények