Macedóniában épül a világ legnagyobb WLAN-ja

A világon először Macedóniában valósul meg egy egész nemzetet összefogó vezeték nélküli hálózat megépítése – olvastuk a The Register hasábjain. Egy éven belül a volt Jugoszláv tagköztársaság lakóinak legalább 90 százaléka elérheti majd a szélessávú hálózatot és telefonálni is azon keresztül tud majd – rossz hír a Magyar Telekomnak, amely egy cégfelszámolási procedúra után hamarosan közvetlen, 100 százalékos tulajdonosa lesz a macedón MakTel telefontársaságnak.

A beruházás mögött az amerikai Strix Systems áll, amely már üzemeltet egy WiFi-hálózatot az egymillió lelket számláló macedón fővárosban, Szkopjéban. Szintén kiépült már a szélessávú hálózat az ország mind a 460 iskolájában is. Végső döfés a hazai internetezők szívének: Magyarországnál még Macedónia is előrébb tart számítógép-penetráció terén, a 2003-as adatok szerint 40 százalékos elterjedtséggel. (Milyen viszonylagos minden – a Register ezt az adatot a "csak" szóval vezette fel. Mi pedig... – a szerk.)

Bár Macedóniát csupán 2 millió ember lakja, a világviszonylatban is úttörő hálózat megépítése nem lesz kis falat. Az ország ugyanis hegyeiről és mély völgyeiről is nevezetes, ezért a beruházó azt tervezi, hogy külön rádiócsatornák fogják kiszolgálni a gerinchálózatot, illetve a végfelhasználókat.

Azóta történt

Előzmények