Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Shim

  őstag

  na most tisztázzuk. párizsban kiépül az üvegszálas háló, és ettől függetlenül lesz a rászorulóknak betárcsázós ingyennet? akkor az üvegszálast mire fogják használni?

  mod: győrben kiépült már a teljes lefedettségű wifi háló? tudom le vagyok maradva, de gyor.hu-n nem volt semmi info

  [Szerkesztve]

  Religion – causing genocides over differing imaginary friends

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Shim #1 üzenetére

  Én kétféle cikket láttam a témában, két homlokegyenest ellentmondó tartalommal.

  Az első egy osztrák oldalon jelent meg és ingyenes ADSL-ről szólt, ráadásul teli volt ellentmondással. Hogy a város építetné ki a hálózatot, ami ADSL esetén elég értelmetlen beruházás lenne hisz már jelenleg is több szolgáltató rendelkezik saját hálózattal amin ADSL szolgáltatást nyújt a városban. Itt szerepelt az ingyen net is, ami szintén nehezen hihetőnek tűnt. Ennek a cikket a fordításait SG-n meg Indexen láttam viszont.

  A másik cikk teljesen másról szól, arról hogy egy optikai közmű kiépítését tervezik Párizsban elcsípve az ötletet Amszterdam városától ahol egy hasonló hálózat tervét tavaly év végén fogadta el a városi közgyűlés. Egy hasonlóan nyílt optikai közmű megépítéséről lenne szó, de semmi konkrétum nem ismert mivel az egész jelenleg nem tűnik többnek mint kvázi most kipattant ötlet a szomszéd ország projectjéből kiindulva. Ez azért is tűnik hitelesebbnek mert holland és francia oldalakon is cikkeztek, mert ez jobban elterjedt a nemzetközi IT oldalakon is.

  Azt tudni kell a Holland CinyNet project kidolgozása már évek óta folyik és most ért el abba a fázisba hogy a tervezést lezárták és idén elindulhat a kivitelezés. Persze az is évekig tarthat. Ráadásul ott Amszterdam 400ezer háztartásának csak 10%-os lefedése a cél. Szóval közel sem olyan grandiózus méretekről van szó mint amit Párizs jelentene. Ebből is látszik hogy az egész Párizsi dolog nem több mint egy kósza gondolat, még semmi konkrétum nincs mögötte. Ha lesz is ilyen évekeig tervezgetik még, évekig tart majd kivitelezni szóval amíg azon net lesz már igencsak 2010-et fog mutatni a naptár.

  Mellesleg az sem világos hogy Párizs mekkora területén lenne ez a project. Maga Párizs mint város 2,1 milliós, de agglomerációs körzeteivel együtt mint metropolisz már 10 millió fölötti lélekszámmal bír, ami az egész francia lakosság 1/6-át teszi ki.

  Szóval a cikkben szereplő költségek adatai nem tudom honnan származnak de ahogy írtam az Amszterdami project csak a városrész 10%-ára koncentrál, míg a nagy Párizs project ahhoz képest nem 3x hanem 100x nagyobb falat lenne ami a költségekben is visszaköszönne.

  Visszatérve a PH-s cikkre ezt az ingyen modem dolgot sehol nem láttam külföldi cikkekben, de nem sok rációt látok benne. Egy olyan országban ahol az egyik legmagasabb a broadband penetráció, és a broadband elterjedtsége abszolút számokban is vezető szerepet tölt be Európában, ráadásul a legnyomottabb áron kínálják az egész kontinensen ott a modemes net előtérbe kerülése enyhén szólva mosoly fakasztó lenne.

 • Shim

  őstag

  válasz shabbarulez #2 üzenetére

  köszi a kimerítő választ! :)

  Religion – causing genocides over differing imaginary friends

 • Phix

  tag

  válasz shabbarulez #2 üzenetére

  Nos, rövidre fogva: mi is kétféle, ellentmondó információt találtunk (vicc, hogy az eredeti APA közleményt viszont csak az ORF oldalán, de mivel itt kerül elő - érthető módon - a bécsi szál, nyilvánvaló, hogy ezt vette át az Index meg az SG, de az is nyilvánvaló, hogy az a nagyobb blődség).

  Az ingyenes netet egyedül a Libération említi [link], ők pedig azt írják - a főpolgit idézve -, hogy a rászorulóknak ingyen internetet szeretnének (normál sebességűt)... Namost, akkor döntsük el közösen, hogy a normál sebességű, az mekkora. :F
  Magyarországon ugyebár egyértelmű lenne, hogy ha egy széles sávú fejlesztésről van szó, akkor az ezzel szemben megemlített ''normál sebességű'' csakis hagyományos betárcsázós lehet. Hogy Franciaországban mindez hogy néz ki, azzal kapcsolatban most már elbizonytalanítottatok... talán úgy gondolták, hogy mivel ez az üvegszálas izé, ahogy a Libération is említi, jóval gyorsabb lesz, mint a jelenlegi ADSL, akkor onnantól kezdve az lesz a ''széles sáv'', és a jelenlegi sebesség lesz a rászorulóknak ingyé'...

  ...Majd kiderül 2010-ben. :D

  [ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Phix #4 üzenetére

  Na ez a normál sebesség valahogy így zárójelben tényleg rémlik valamelyik cikkből, de már fene sem emléxik hol, mert mentem link-ről linkre egyre mélyebbre. :)

  Gyanítom ez náluk mindenképp broadband netet jelent csak nem egy maximum sebességű, legnagyobb elérhető csomagot hanem valami belépő szintűt. Mondjuk 512kbps.

  Bár az igaz ha kiépül egy optikai közmű és az optikai szál elér egészen a fogyasztókig az a jelenlegi távközlési infrastruktúrát, a rézkábeleivel és az ADSL-jével helyből nullára amortizálja minden téren. Szóval onnantól az számíthat majd normál, belépő szintű kapcsolatnak ami már senkinek sem kell. :)

 • Phix

  tag

  válasz shabbarulez #5 üzenetére

  Közben én is morfondíroztam a dolgon, és inkább kivettem a betárcsázós szót (tényleg hülyeségnek tűnik így belegondolva), marad az ''alacsonyabb sebességű'' megfogalmazás. Aztán mindenki találja ki, hogy ez a fransziáknak mit jelent. ;)

  [ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés