Újraindítja a fedélzeti internetet a Lufthansa

Jövő év közepétől újraindítja FlyNet széles sávú internetszolgáltatását a Lufthansa – közölte a légitársaság. A WLAN-alapú internet-hozzáférés mellett a FlyNet hamarosan a mobiltelefonos SMS-küldés és az okostelefonok (PDA, iPhone vagy BlackBerry) adatforgalmának lehetőségét is biztosítani fogja az utasoknak. A légitársaság azt tervezi, hogy új üzleti partnerével, a Panasonickal közösen 2010 végére valamennyi tengerentúli járatát felszereli a FlyNet technológiával.

A WLAN- vagy GSM/GPRS-kompatibilis eszközzel rendelkező utasok a nyilvános hotspotoknál megszokott módon, a repülőgép fedélzetének bármely pontjáról elérhetik a hálózatot. A használt eszköztől (például laptop vagy okostelefonok) függően választhatnak, hogy mobilszolgáltatójukon keresztül kérik a számlát, vagy hitelkártyával fizetnek – a légitársaság az egyórástól a havi átalánydíjig különböző árképzési modelleket tervez, de az utasok törzsutas-kilométereiket is felhasználhatják a WLAN-alapú internetcsatlakozás kifizetésére. A konkrét termékek pontos árát később hozzák nyilvánosságra.

A Lufthansa 2003. január 15-én indította el a világ első, széles sávú internet-hozzáférést kínáló, menetrend szerinti repülőjáratát. A WLAN-alapú kapcsolat népszerű és megbízható is volt a 2004 májusa és 2006 vége közötti időszakban, de a társaság akkori partnere, a Connexion by Boeing pénzügyi okokra hivatkozva megszüntette a szolgáltatást. Akkor 69 nagy távolságú járaton volt elérhető a FlyNet, amelyet havonta 30 ezer felhasználó vett igénybe. A most bevezetett szolgáltatás technológiáját a Panasonic Avionics biztosítja, az Exconnect – a Boeing korábbi megoldásához hasonlóan – Ku frekvenciasávon működő, kétirányú műholdas kapcsolatot biztosít a repülőgépeken.

Előzmények

  • Baj van az internettel?

    A világháló egyik atyjának tartott guru szerint a hálózat alapját adó routerek nem tudnak lépést tartani az adatforgalom gyors bővülésével. Tényleg új koncepció kell?

  • Tovább tesztelik a bolygóközi internetet

    Egy új technológia segítségével hamarosan a Nemzetközi Űrállomás is folyamatos online kapcsolatban állhat, de a rendszert a Földön is tudnánk hasznosítani.