Linux: NX-funkcióval a biztonságért

A RedHat alkalmazásában álló kernel-specialista, Molnár Ingó olyan patchet fejlesztett ki a 2.6-os Linux-rendszermaghoz, amely támogatja az AMD64 processzorok NX (No eXecute) funkcióját. Ezzel a módszerrel a memória egyes tartományai, mint a stack végre nem hajthatóként jelölhetők meg, így a puffertúlcsordulást (buffer overflow) okozó programhibák rosszindulatú kihasználása lényegesen megnehezül. Az NX-funkciót az Intel, a Transmeta és a VIA is implementálja x86-os processzoraiban.

A patch az Intel által a 2.4-es kernelhez kínált NX-patch prototípuson alapul, és kizárólag a 32 bites rendszerekre vonatkozik – ha a Linuxot 64 bites x86 architektúrára fordították, úgyis az NX 64 bites verzióját használja. A patch mellett, amely a rendszermag újrafordítását igényli, RedHat rendszerekhez kompilált RPM-csomagok is rendelkezésre állnak. A Windows XP az előkészületben levő Service Pack 2 révén tudja majd használni az NX-védelmet.

A heise Security értesülése szerint a patchet a tervek szerint integrálják a hivatalos 2.6-os rendszermagba is. Ennek gondozója, Andrew Morton már fejlesztése alatt felvette az NX-támogatást a következő kernel-verzióba. A 2.4-es kernelbe való beépítést jelenleg nem tervezik, ám lehetséges, hogy Molnár Ingó fölveszi az NX-támogatást az ExecShield nevű biztonsági szolgáltatásba.

Azóta történt

Előzmények