A vállalatoknál is terjed a nyílt forráskód

Bár a Linux stabil és érett operációs rendszer, egy nemrégen készült felmérés szerint a nagyvállalatok a támogatás hiányát, a termékek kiforratlanságát, valamint a kevés alkalmazást és tapasztalatot emelték ki a Linux-rendszerek vállalati bevezetése előtti legfőbb akadályokként – közölte Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország rendszermérnöke. A gondokra adott egyik válasz, a Novell Nterprise Linux Services – a Novell támogatási, oktatási és tanácsadó szolgáltatásai és partnermegoldásai – megszüntetik vagy csökkentik ezeket a korlátokat, hiszen vállalati bevezetésre kész alkalmazásokat és megoldásokat kínál a mai üzleti igényeknek megfelelő támogatással.

A Novell szerint a Linux és a nyílt forráskódú rendszerek terjedése a vállalati megoldásokhoz szükséges technológiák fejlődésének egyik kulcsfontosságú eleme. A Novell világszintű one Net stratégiája szerint az ügyfelek a jövőben a Novell hálózati szolgáltatásainak teljes skáláját futtathatják Linux-rendszeren. A Novell ennek a stratégiának legújabb mérföldköveként jelentette be a Novell Nterprise Linux Services szolgáltatást, amely a SUSE Linux Enterprise Server és Red Hat Enterprise Linux disztribúciókat támogatja. A Novell Nterprise Linux Services fájl-, nyomtatási, üzenetkezelő, címtár- és felügyeleti szolgáltatásokat kínál egy csomagban. Az új megoldás segítségével a felhasználók a Linux-platformra is kiterjeszthetik a Novell hálózati szolgáltatásait, a Novell-termékek biztonságának, megbízhatóságának és funkcionalitásának teljes kihasználásával – jelentette ki Hargitai.

A Linux fokozott támogatásával a Novell a piac leggyorsabban növekvő platformjához nyújt szolgáltatásokat. A felhasználók érdekeit szem előtt tartva a Novell megállapodást kötött az IBM, a Dell és a HP hardvercégekkel, amelyek ennek értelmében a Novell Linux-megoldásait ajánlják ügyfeleiknek és együttműködnek a Novell-lel a teljes képzés és terméktámogatás kialakításában – közölte a rendszermérnök.

(*) A CIO Magazine által nemrég készített felmérésben a vezetők jelezték, hogy öt éven belül nyílt forráskódú rendszer lesz cégük domináns szerverplatformja. Az informatikai vezetők szerint a nyílt forráskód legfőbb előnyei a kisebb teljes birtoklási költség, az alacsonyabb tőkebefektetés, valamint a rugalmasabb, gyorsabb és olcsóbb alkalmazásfejlesztés.

Azóta történt

Előzmények