LG.Philips: csak a profit fogy, az LCD nem

Jelentős profitcsökkenéssel zárja a második negyedévet is az LG.Philips. A világ egyik legnagyobb síkképernyő-gyártója várhatóan 12,08 millió dolláros nettó nyereséget jelent be hétfőn, ami a tavalyi, rekordméretű profithoz képest 98 százalékos visszaesést jelent.

Az LCD monitorok ára jelentősen csökkent az elmúlt időszakban: 2004 második felében 40 százalékkal, idén további 15 százalékkal. A cég értékesítésből származó bevétele az előrejelzések szerint 2,13 trillió von lesz, 8,6 százalékkal kevesebb, mint egy éve, de 3,4 százalékkal több, mint az első negyedévben.

A LG.Philips egész éves nyeresége a Reuters elemzői szerint 321,8 milliárd von lesz, ami mintegy ötöde a tavalyi 1,66 trillió vonos rekordnyereségnek. A sík képernyők iránti kereslet nem a gyártók várakozásai szerint alakult, de elemzők szerint a túlkínálat megszűnésével az árak újra emelkedni fognak, és a kereslet nőni fog a számítógép-monitorokhoz és LCD televíziókhoz szükséges panelek iránt, ami jól jöhet a Philipsnek ahhoz, hogy újra profitáljon a képernyőkből.

Azóta történt

Előzmények