Hullámvasúton a lapos képernyők ára

Az LCD-monitorok árának zuhanása és a túlkínálat miatt éves összehasonlításban 94 százalékot esett az idei második negyedévben az LG.Philips LCD Co. nettó nyeresége és 96 százalékot az üzemi profit. Az első három hónaphoz képest azonban még ez is javulást jelent, mivel azt 79 milliárd von nettó veszteséggel zárta a dél-koreai–holland vegyesvállalat, a világ második legnagyobb LCD-gyártója. Ezzel vége szakadt az előző három negyedévben tapasztalt nyereségcsökkenésnek. A javulás a 17 hüvelykes monitorok növekvő értékesítésének és mintegy 4,5 százalékos áremelkedésének köszönhető. Az elemzők a második félévben további javulást várnak a növekvő kínálat és az emelkedő árak nyomán, az éves nyereség azonban így is csak 349 milliárd von (330,9 millió dollár) körül lesz a Reuters által megkérdezett elemzők szerint, ami alig egyötöde a tavalyi 1660 milliárdnak.

A leggyakrabban használt lapos képernyők, az LCD-monitorok ára a múlt év közepén kezdett zuhanni, mivel a Dél-Koreában és Tajvanon beindult gyártóüzemek erősen megnövelték a kínálatot. Az elmúlt hónapokban a számítógépes monitorok ára stabilizálódni kezdett az asztali komputerek és a notebookok iránti kereslet növekedése nyomán, és az elemzők a harmadik negyedév végéig százalékban számítva egy számjegyű áremelkedésre számítanak. A jövő év első felében azonban egyes elemzők szerint ismét túlkínálat alakul majd ki, mivel idén új gyártósorok indultak be, így az év vége felé újabb szériák kerülnek a piacra.

Újabb gyárat épít Közép-Európában az LG

A dél-koreai LG Electronics a jövő év első felében új gyár építését kezdi meg Közép-Európában, ahol különböző háztartási fehérárukat, egyebek között hűtőszekrényeket, klímaberendezéseket és mosógépeket fognak gyártani – közölte a cég egyik vezetője a The Korea Times című lappal. A helyszínről, a kezdés pontos idejéről és a beruházás nagyságáról még nem döntöttek, de jelenleg három ország: Csehország, Lengyelország és Magyarország jön számításba. A cégnek van már egy digitális tévékészülékeket gyártó vállalata Lengyelországban és egy második építését is megkezdte, ez utóbbiba mintegy 110 millió dollárt szándékozik invesztálni. A Samsung a hírek szerint ugyancsak fontolgatja, hogy háztartási gépgyártót létesít Lengyelországban, Magyarországon vagy Szlovákiában.

Azóta történt

Előzmények