Kelet-Európába tart az LG.Philips

A világ második legnagyobb LCD-gyártója, a dél-koreai-holland LG.Philips milliárdos nagyságrendű beruházást tervez Kelet-Európában. A Philips NV és az LG Electronics közös vállalata a szóba jöhető országok közül egyedül Lengyelországot nevezte meg, a pontos összegről azonban nem nyilatkozott.

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy Lengyelországban már júniusban szárnyra keltek a hírek arról, hogy a cég, amelynek hasonló profilú üzemei egyelőre csupán Dél-Koreában és Kínában vannak, egymilliárd eurós beruházással új gyárat épít az országban. Ugyanebben a hónapban Marek Belka miniszterelnök is beszélt arról, hogy országa Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal áll versenyben egy nagy volumenű beruházásért.

A Parkiet augusztus 19-i számában pedig már a részleteket is tudni vélte: a tőzsde napilapja szerint a Wroclaw mellett felépülő LG.Philips-gyár 12 ezer embernek ad majd munkát. Az LG.Philips a folyadékkristályos képernyők iránti nyugat-európai kereslet megugrásával indokolta az új egység létesítését; a kelet-európai beruházás mellett természetesen a kisebb adóterhek és az alacsonyabb bérek szólnak. A kereslet bővülése világszerte rendületlennek tűnik: az egyesült államokbeli DisplaySearch piackutató cég adatai szerint az idei második negyedévben kétszer annyi LCD-képernyős készülék került az üzletekbe, mint egy évvel korábban.

Azóta történt

Előzmények