Lézeres drónirtás

Az amerikai légierő már nem jön zavarba, ha le kell szedni az ellenséges robotgépeket, kérdés, a repülőterekkel mi lesz.

Megkapta első, dedikáltan a drónok ellen fejlesztett fegyverrendszerét az amerikai légierő. A Raytheontól származó és egy alaposan felpimpelt homokfutóra szerelt HELWS (High Energy Laser Weapons System) lézerfegyver „normál” hálózati áramról vagy generátorról tölthető és egy töltéssel több tucat lövést képes leadni, a felfedezett repülő eszközt pedig nyomon követi és ha szükséges, másodpercek alatt működésképtelenné teszi.

Mint a tavaly nyáron készült videón is látszik, a rendszer tesztkörülmények között már jól vizsgázott, a következő időszakban azonban valós körülmények között is bevetésre kerül, mely egyben alkalmat nyújt arra is, hogy a kezelőszemélyzetet megismertessék használatával. Ahogy az sejthető, a rendszer kifejlesztése nem volt olcsó, a tavaly augusztusban aláírt szerződés alapján a Raytheon 23,8 millió dollárért vállalta ezt – ez alapján jó kérdés, hogy mikor láthatjuk a HELWS-t például repülőterek környékén felbukkanni azért, hogy ne kelljen egy-egy forgalmas légikikötőt napokra lezárni vicces kedvű drónpilóták miatt.

Azóta történt

Előzmények