Hirdetés

Két év után hazatért a titokzatos amerikai űrjármű

A fejlesztéseket és a kísérleteket a Pentagon folytatja, és részletekről, célokról nem nyilatkoznak, mivel a projekt védett jellegű.

Két évig tartó titkos út után visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe – jelentette be az amerikai légierő vasárnap.

A közlemény szerint az X-37B típusú űrrepülő a floridai Kennedy Űrközpontnál ért Földet rekord hosszúságú, 780 napig tartó űrutazás után. A 2017. szeptember 7-én egy SpaceX Falcon 9 rakétával útnak indított jármű automata módban landolt az űrközpontban.

Hirdetés

X-37B - Forrás: U.S. Air Force

[+]

A misszió (X-37B’s Orbital Test Vehicle 5 [OTV-5]) konkrét céljáról a légierő csak annyit tudatott: a Boeing által gyártott űrrepülő katonai technológiákat próbált ki.

Az űrrepülőgép, amelyet szakértők az űrhajó és a rakéta „keverékeként” írnak le, igen kis méretű: 8,8 méter hosszú, 2,9 méter magas, szárnyainak fesztávolság 4,6 méter. Szakértők szerint titkosított technológiákkal végzett kísérletet a többi között a világűrben történő hosszas tartózkodás hatásairól, következményeiről.

Barbara Barrett, a Pentagon légierőért felelős – újonnan kinevezett – államtitkára vasárnapi nyilatkozatában azt hangoztatta: „az X-37B küldetése az újrahasznosítható űrrepülőgépek fontosságát bizonyítja”. Hozzáfűzte: „minden, egymást követő küldetés növeli nemzetünk képességeit a világűrben”.

David L. Goldfein, a légierő vezérkari főnöke kijelentette: „Az égbolt immár nem jelent korlátokat a légierő számára, és ha a Kongresszus megszavazza, akkor az űrhaderő számára sem”

Bár csak töredékes információk állnak rendelkezésre a projektről, de az biztos, hogy az amerikai légierőnek legalább két X-37B többször használható űrjárműve van, és mindkettő már többször hajtott végre missziókat.

A járművet eredetileg a NASA megbízásából fejlesztették ki 1999-ben tesztcélokra. A projektet 2004-ben vette át a katonai fejlesztésekkel foglalkozó DARPA ügynökség, majd innen kerül a U.S. Air Force irányítása alá. Az első missziót, az OTV-1-et 2010 áprilisában indították, akkor az űrrepülő 224 napot töltött az űrben – ezek után folyamatosan növelték a missziók időtartamát: az előző X-37B típusú űrrepülőgép 718 napig tartózkodott a világűrben, és 2017-ben tért vissza a Földre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények