Távirányítással indított autó gázolt halálra egy gyalogost New Yorkban

Egyelőre még nem tudni a baleset okát, de nagy valószínűséggel emberi felelőtlenség lehetett a háttérben.

A december 6-án történt esetről a New York-i rendőrség (NYPD) tájékoztatása alapján számoltak be a lapok.

Ezek szerint a 21 éves Michael Kosanovich éppen két parkoló, 2002-es Lexus IS300 között állt – vásárlási célból nézegette az autót –, amikor a hátul álló kocsi gazdája távirányítással beindította a motort. Az autó ekkor hirtelen előregurult, és Kosanovichot beszorította a két jármű közé. A körülöttük állók megpróbálták kiszabadítani a fiatalembert, ám a kocsi újra előrelendült, és újabb súlyos sérüléseket okozott az áldozat lábán és törzsén. Azonnal kórházba szállították, ám Kosanovich a sérülések következtében másnap meghalt.

A Lexus egyik képviselője elmondta egy amerikai online lapnak, hogy a távoli indítás (Remote Engine Starter – RES) lehetősége 2010 óta áll vásárlóik rendelkezésére, de a szóban forgó típushoz később tették használhatóvá. A szóvivő felhívta arra a figyelmet, hogy az autó használati utasításában a gyártó kiemeli, hogy távirányítással csak akkor indítsák be a motort, ha teljesen biztosak abban, hogy a kocsi közvetlen környezetében sem tárgyaknak, sem embereknek nem okozhatnak sérülést. Egy oldal megjegyzi, hogy ugyanakkor az is szerepel a tájékoztatóban, hogy a RES nem aktiválható akkor, ha le van nyomva a fékpedál, illetve ha a váltó nem parkoló módban áll.

Egy másik lap megemlíti, hogy az eset valószínűleg egyedüli a maga nemében: a távoli indítások okoztak már sérüléseket és halálozásokat, ám általában olyan módon, hogy pl. a zárt garázst a beindított autók megtöltötték mérgező gázzal, szén-monoxiddal.

Az esetet a gyártó bevonásával a rendőrség vizsgálja.

Előzmények