Bocsánatot kért a Boeing vezetője

A nagyvállalat irányítója a kongresszusi meghallgatáson elismerte, hogy őket terheli a felelősség a 737 Max repülőgépek tragédiáiért.

A vállalatvezető tegnap – mely a 189 áldozatot követelő indonéziai baleset évfordulójára esett – vett részt a 737 Max ügyében kongresszusi meghallgatáson. Ez a kereskedelmi bizottság előtt zajlott, több mint két órán keresztül, és a képviselők elsősorban a vállalat menedzsmentjének felelősségét firtatták. A vádak lényege, hogy a könnyebb és olcsóbb utat választó vezetők – akik takarékosságból egy módosított típust küldtek engedélyezésre, ahelyett, hogy újat jelentettek volna be – nem tájékoztatták a pilótákat kielégítően az újításokról, akik így nem voltak felkészülve egy esetleges üzemzavarra.

Hirdetés

Dennis Muilenburg, a Boeing elnök-vezérigazgatója a kérdésekre válaszolva külsőségeiben is mélységes megbánást tanúsított: „Mind a magam, mind a Boeing Társaság nevében mélységesen sajnálom a történteket, mélységesen és igazán sajnáljuk. Hibákat követtünk el, néhány rossz döntést hoztunk.”

Az ügy másik vonzatára is rákérdezett az egyik szenátor, aki azt firtatta, hogy vajon egy ilyen, a bevezetésre előkészítetlen repülőgép vajon hogyan kaphatott repülési engedélyt a légi felügyelettől, az FAA-től? – ez ugyanis felveti azt a gyanút, hogy a Boeing esetleg illegális módon befolyásolta az FAA illetékeseit.

Muilenburg ezekre a kérdésekre igencsak kitérően és homályosan, majdhogynem mellébeszélően válaszolt, pl.: „Megértem ezeket az aggodalmakat. Annyit tudok mondani, hogy azok a kommentárok, értékek, megközelítések, amelyek azokban az e-mailekben szerepelnek [az FAA és a Boeing alkalmazottai közötti levélváltásokról van szó – a szerk.], ellentétesek a mi felfogásunkkal, értékeinkkel. Így megértem az aggodalmakat, osztom őket.”

Arra a felvetésre, hogy az indonéziai baleset után nem tettek meg mindent, sőt, pedig ha akkor leállítják a repüléseket, megmenthették volna az Etiópiában öt hónappal később szerencsétlenül járt gép 157 áldozatát, Muilenburg azt közölte: „Azóta is folyamatosan emésztem magam ezen a döntésen. Ha akkor tudtuk volna, amit ma tudunk, talán más döntést hoztunk volna.”

Muilenburgra ma újabb meghallgatás vár a Közlekedésbiztonsági Bizottságban.

Azóta történt

Előzmények