Letölthető a Thunderbird 3 RC

A Firefox fejlesztésére koncentráló Mozilláról a tavalyi év elején levált Mozilla Messaging – jó kéthetes késéssel – tegnap elkészült a Thunderbird levelezőkliens 3-as verziójának első kiadásra jelölt (RC1) verziójával. A fejlesztők eredetileg úgy számoltak, hogy még novemberben kijön a végleges változat is, de erre most már kevés az esély, az is elképzelhető, hogy a final csak jövőre jelenik meg.

A 3-as kiadásba jó néhány újdonság kerül. Ezek közé tartozik többek között tabos ablakkezelés (az egyes üzeneteket, mappákat stb. önálló lapokon is meg lehet nézni, sőt a lehetőséget a kiegészítők is használhatják), a jelentősen továbbfejlesztett keresés, amelyben a találatokat mostantól számos jellemző (küldő, tag, csatolmány, levelezőlista, dátum stb.) szerint lehet szűkíteni, illetve a globális keresőmezőben az automatikus javaslatok felkínálása. Új az átdolgozott postafiók hozzáadása varázsló és a több postafiók azonos mappáit (például Beérkezett üzenetek) kombinálni képes Smart Folders is. Átdolgozták a levelezési eszköztárat is, amelybe beleépítették a globális keresés dobozt, miközben a válasz, továbbítás, szemét gombokat áthelyezték az egyes e-mailekbe (ezek az alapértelmezett beállítás módosításával visszaköltöztethetők a fő eszköztárba).

A kliensbe új kiegészítőkezelő is kerül, amelyből közvetlenül kereshetők, letölthetők és telepíthetőt a kiegészítések, témák és pluginek. Több olyan kiegészítő is készül a programhoz, amely webes szolgáltatások (például Google vagy Yahoo! Calendar, Twitter stb.) elérését biztosítja a Firefox motorján keresztül.

Noha az első RC stabil kiadásnak minősül, kifejezetten tesztelési célokat szolgál, elsődleges levelezőkliensnek ez a verzió nem javasolt – figyelmeztet a Mozilla Messaging. Azoknak, akik kipróbálják, arra is fel kell készülnie, hogy a nem minden kiegészítő működik együtt vele. A friss tesztverzió letölthető Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekre – magyar nyelvű változatban is – a cég weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények