Itt a Thunderbird 3 negyedik bétája

A Firefox fejlesztésére koncentráló Mozilláról a tavalyi év elején levált Mozilla Messaging tegnap kiadta a Thunderbird levelezőkliens 3-as verziójának negyedik bétáját. A kiadáshoz fűzött jegyzetek szerint a Gecko 1.9.1.3-as motorra épülő új tesztverzióba több mint 200 módosítás került bele, de ezek többsége a stabilitás és a kompatibilitás javítását szolgálja, vagy később bevezetendő funkciók számára készíti elő a talajt.

Az észrevehető újdonságok közé tartozik a jelentősen továbbfejlesztett keresés, amelyben a találatokat mostantól számos jellemző (küldő, tag, csatolmány, levelezőlista, dátum stb.) szerint lehet szűkíteni, illetve a globális keresőmezőben az automatikus javaslatok felkínálása. Az előző bétában megjelent postafiók hozzáadása varázsló is teljes funkcionalitású szolgáltatássá nőtt mostanra, a több postafiók azonos mappáit (például Beérkezett üzenetek) kombinálni képes Smart Folders pedig alapértelmezéssé vált. Átdolgozták a levelezési eszköztárat is, amelybe beleépítették a globális keresés dobozt, miközben a válasz, továbbítás, szemét gombokat áthelyezték az egyes e-mailekbe (ezek az alapértelmezett beállítás módosításával visszaköltöztethetők a fő eszköztárba). A kliensbe új kiegészítőkezelő is került, amelyből közvetlenül kereshetők, letölthetők és telepíthetőt a kiegészítések, témák és pluginek – igaz, az új tesztverzióval egyelőre csak kevés kompatibilis.

A Thunderbird 3 új bétája Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekre letölthető – magyar nyelven is – a Mozilla Messaging weboldaláról.

Azóta történt

  • Jön a Thunderbird 3

    A kiadásra jelölt verzió a jövő héten érkezik, de a végleges is elkészül még novemberben.

  • Letölthető a Thunderbird 3 RC

    Szokás szerint csúszik a fejlesztés, könnyen lehet, hogy a végleges verzió csak jövőre jelenik meg.

Előzmények