Hirdetés

Szorul a hurok az adathordozók jogdíja körül

Hirdetés

A magyar felhasználóknak jóval magasabb szerzői jogdíjat kell kifizetniük egy-egy üres adathordozó árában, mint a környező országok lakosainak. Az üres adathordozók árába foglalt, irreálisan magas szerzői jogdíj nemcsak a hivatalos forrásból vásárló felhasználókat sújtja, hanem óriási csapást mér a legális forgalmazókra is. A feketekereskedelem uralja a digitális adathordozó termékek piacát, a hivatalos forgalmazók és importőrök a magas jogdíj miatt eladhatatlanná vált termékeikkel nem tudnak versenyezni a nyitott határokon át betóduló, nagyságrenddel olcsóbb termékkel szemben.

A DAFKE, Digitális Adathordozók Felhasználóinak Közhasznú Egyesülete a magyarországi felhasználók és forgalmazók érdekeit kívánja képviselni, és elsődleges feladatának tekinti, hogy a szerintük szakmai megfontolás hiányában felelőtlenül megállapított szerzői jogdíjakat olyan elfogadható szintre csökkentesse, hogy a legális magyar piacnak esélye legyen a környező országokból csempészett adathordozók feketepiacával szemben.

Meggyőződésük, hogy a jogdíjak jelentős mérséklése a hivatalos forgalmazás olyan mértékű fellendülését hozza magával, amely végeredményben több bevételt hozna a szerzők közös jogkezelő szervezeteinek számára, ugyanakkor a hivatalosan forgalmazott lemezek forgalmi adója többletbevételt jelentene az államnak is. Ezért első lépésben egy olyan tervezettel keresik meg az illetékes minisztériumokat és a közös jogkezelést végző szervezetet, amely a szerzői jogdíjak mértékét egy lépésben a mostani összeg töredékére csökkentené.

A DAFKE alapító tagjai a digitális adathordozó eszközöket forgalmazó legnagyobb magyarországi cégek, akik piaci versenyszellemüket háttérbe szorítva most együtt lépnek fel azért, hogy Magyarországon a környező államokhoz hasonlóan hivatalosan és olcsón is tudjanak a felhasználók ilyen termékeket beszerezni.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények