Legális a Spotify és a YouTube zabigyereke?

Gombamód szaporodnak az alternatív streamszolgáltatások, melyek a két cég interfészein élősködnek, legalitásuk erősen kérdéses.

A könnyű pénz ígérete többeket megérintett a közelmúltban, mikor a Youtubify 38 dolláros csomagajánlatával találkoztak. Ezért a pénzért Spotify-klón szolgáltatást kínál a startup, kódolás, drága licencek és a zenészekkel kiadókkal történő tárgyalások nélkül. Az instant streaming megoldás néhány perces konfigurációt követően akár élesíthető is.

A Spotify és YouTube API-k (potenciálisan a felhasználási feltételekkel szembemenő) kategorizált, a Spotify megjelenésére kísértetiesen hasonlító és közel azonos funkcionalitással bíró, a YouTube zenei kínálatát nyújtó szolgáltatást hozott létre, a CodeCanyon oldalán cikkünk megjelenéséig 329 alkalommal fizettek a szkriptért, ami teljesen automatizált, kész megoldást nyújt.

Az egyik vásárló a Kanári szigeteken élő Boris Vera (és két társa), aki Wefre néven ingyenes szolgáltatást indított két héttel ezelőtt (ezt a  TorrentFreak szúrta ki). Az úr ekkor még azt vallotta, hogy a szolgáltatásával minden rendben, hiszen a saját szerverein nem tárol egyetlen zeneszámot sem. Vera annyira bízott a sikerben, hogy a böngészőből elérhető változat mellé Kickstarter kampányt is indított, ahol Android és iOS alkalmazások fejlesztésére kalapozott. Az oldalt hirdetések becsatornázásával tervezte fenntartani.

Csak 38 dollár, de hasonló szkripteket találunk olcsóbban is
Csak 38 dollár, de hasonló szkripteket találunk olcsóbban is [+]

A Wefre 16 000 regisztrációnál járt, az utóbbi napokban már a szerver sem igazán bírta a terhelést, végül össze is omlott. A tulajdonos nem volt felkészülve ekkora rohamra. A rengeteg érdeklődő nagy része hálálkodott és dicsérte a megoldást, de akadtak olyanok is, akik arra hívták fel a figyelmet, a megoldás szembe megy a YouTube API felhasználási feltételeivel. Vera úgy döntött, amíg tisztázza a helyzetet, szünetelteti a szolgáltatást, illetve a mobilos alkalmazásokra kiírt finanszírozási kört is leállította. Oldalán azt írja, megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Google illetékeseivel annak érdekében, hogy tisztázza a legalitás kérdését.

Az érdeklődők száma az alapítókat is meglepte, azóta bezártak
Az érdeklődők száma az alapítókat is meglepte, azóta bezártak [+]

A felhasználási feltételek egyértelműen tiltják a YouTube audiovizuális tartalmainak szétválasztását és különálló terjesztését harmadik fél felé, a vállalat beleegyezése nélkül YouTube lejátszón kívül amúgy sem lenne szabad semmilyen tartalmat továbbítani. Ez egyelőre nem különösebben zavarja azt a másik 328 Youtubify vásárlót, akik közül többen is aktivizálták magukat, számos oldal indult és működik jelenleg is a 38 dolláros szkriptre alapozva.

Egy a sok közü - 300 felett a szkript megvásárlóinak száma
Egy a sok közü - 300 felett a szkript megvásárlóinak száma [+]

Kérdéseinket elküldtük a Google képviseletének. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy ténylegesen sértik-e a felhasználási feltételeket ezek az oldalak, illetve akár maguk a szkriptek, amennyiben igen, miért működhetnek jelenleg is ezek az oldalak, terveznek-e változtatásokat az API, vagy a szabályozás tekintetében, illetve jogi lépéseket a potenciális jogsértőkkel szemben. A levelünkben egy másik, de részlegesen kapcsolódó kérdéskört is érintettünk, ez pedig a szintén népszerű WordPress plugint, a WP YouTube Lyte helyzetét vizsgálja, mivel ez lehetőséget biztosít felhasználóinak arra, hogy csak a YouTube-ra feltöltött tartalmak hangját, vagy igény szerint kizárólag a vizuális részét jelenítsék meg blogjaikon.

Azóta történt

Előzmények