Az ügyvéd kaszált az iskolai webkamerás megfigyelési ügy végén


Egy lesifotó a 15 éves diákról

Az IT café is beszámolt arról a nagy port felvert ügyről, mely egy pennsylvaniai iskolai körzetben történt: mint az év elején kiderült, az iskola által a diákoknak adományozott laptopok webkameráival az intézmény alkalmazottai visszaéltek; egy erre alkalmas szoftver segítségével be tudták kapcsolni a kamerákat, így otthon is megfigyelhették, megfigyelték a tanulókat.

A botrány kipattanása után megindított vizsgálat bírósági eljáráshoz vezetett, mely a napokban zárult le, és az érintett körzet (a Lower Merion School District) közleménye szerint peren kívüli megegyezéssel végződött. A megállapodás szerint az iskola összességében 610 ezer dolláros kártérítést fizet, köztük azoknak is, akiknek az esetében bizonyítható a „kémkedés”. A döntés érdekessége, hogy két tanulónak összesen 185 ezer dollárt fizetnek (az egyik diáknak 175 ezret, a másiknak 10 ezret), a maradék 425 ezer dollár az ügyvédi költségek megtérítésére megy el. Az iskola vezetői a mediációs szakaszban azért döntöttek így, mivel véleményük szerint egy hosszasan elhúzódó per egyetlen érintett érdekeit sem szolgálná (az iskola, pontosabban az intézmény biztosítója már eddig is elköltött 1,2 millió dollárt, hogy fedezzék az eljárás költségeit).

Ahogy korábban is írtunk róla, az adott iskolai körzetben körülbelül 1800 diák kapott ajándékba laptopot, ám arról nem tájékoztatták őket, sem szüleiket, hogy egy olyan szoftver is fel van telepítve a gépre, mellyel távirányítással is be lehet kapcsolni a laptopok webkameráját – ennek az egyre gyakrabban alkalmazott megoldásnak az az eredeti célja, hogy ha ellopják a készüléket, segítsen megtalálni a tolvajt. A probléma akkor merült fel, amikor az egyik  15 éves diák szülei észrevették, hogy valaki az iskolai adminisztrációból rendszeresen bekapcsolja a gyerekük webkameráját, amikor a diák otthon van, sőt, a tanulót az iskolában figyelmeztették – egy kamerafotót bizonyítékként felhasználva –, hogy „helytelenül viselkedik” otthon. A vizsgálat során kiderült, hogy az iskola alkalmazottja (alkalmazottai) több ezer fotót készítettek az illetőről, köztük olyanokat is, melyben a gyerek hiányos ruházatban látható (a nyomozók adatai szerint összesen legalább 30 ezer, más adatok szerint közel 60 ezer fotó készült a megfigyelt diákokról). Az intézmény erre visszavágott, s azt állították, hogy a diák kábítószert árul, illetve használja is őket, ahogy az általuk készített képeken látható.

Miután júliusban egy másik, már végzett diák is beperelte az iskolát 500 róla készült kép miatt, az intézmény továbbra is tagadta a kémkedési vádakat (némileg ellentmondva a fentiekben említett korábbi álláspontjuknak). Nem sokkal ezek után lezárult az FBI és helyi hatóságok közös nyomozása, melynek eredményei ismeretében az Igazságügyi Minisztérium úgy döntött, nem indítanak bűnvádi eljárást, mivel nincs arra elegendő bizonyíték, hogy az iskolai alkalmazottak ártó szándékkal használták az említett szoftvert, nem volt lehetséges bizonyítani a lehallgatási törvény megsértését.

Az iskola azt is bejelentette, hogy továbbra is használni fogják a nyomkövető szoftvert, de semmiképp nem fogják a jövőben távirányítással bekapcsolni, nem készítenek sem képernyőképeket, sem hang- vagy képfelvételt a segítségével.

Azóta történt

Előzmények