Ingyen kapnak laptopot a hallgatók Egerben


Súlyos adósságot törlesztünk, amikor egy már 2007-ben elindult, ma is folyó vállalkozásról számolunk be, mely az egri Eszterházy Károly Főiskolán folyik. E felsőoktatási intézmény elsőéves hallgatói ugyanis immár negyedik éve kapnak ingyenesen használatra egy hordozható számítógépet a főiskolától, mely gépet – az igényléskor leteendő 30 ezer forintos kaució bennhagyásával – diploma után véglegesen is megszerezhetik.

Habár ez a lépés párját ritkítja a magyar felsőoktatásban, alig kapott sajtóvisszhangot – a neten böngészve a főiskola anyagai mellett mindössze két tudósítást találtunk: egy szűk szakmai fórum és egy napilap online változata számolt be róla, s ha egy mai sajtótájékoztatón az iskola rektora nem tér ki rá, mi sem szereztünk volna tudomást róla.

Hirdetés

A program egyik fő szervezője dr. Kis-Tóth Lajos, az intézmény általános és fejlesztési rektorhelyettese úgy tekint a laptopokra mint munkaeszközökre, melyekre ma már feltétlenül szüksége van egy modern képzésben részesülő diáknak. Ezért vágtak bele 2007-ben az akcióba, akkor még a természettudományos szakok népszerűsítése vezette őket, hallgatókat akartak magukhoz csábítani, ám a program olyan sikeres lett, hogy fokozatosan kiterjesztették a kedvezményezettek körét, s ma már minden nappalis, BA/BSc és MA/MSc képzésre beiratkozó hallgató kap egy laptopot saját használatra.

A szükséges forrásokat a hallgatói önkormányzat segítségével biztosítják. Az informatikával foglalkozó Kis-Tóth szerint a főiskola is jól jár, mivel nem kell költséges laborokat építeniük, hiszen a hallgatók az órákon saját gépeiket használják, az internet sem gond, hiszen a több mint 1300 munkaállomás mellett a főiskola egész területén elérhető a wifis kapcsolat.

Az önmérséklet szép példája, hogy bár az oktatók is kaphatnak ingyenes laptopot, de ők csak 2009 óta.

A tájékoztató oldal szerint a hallgatói laptop egy windowsos (Office-szal ellátott) HP 620-as gép, melynek adatai elolvashatók a fent linkelt weblapon.

Az oktatási koncepció mélységét jelzi, hogy a főiskola gyakorló iskolájában is nagy sikerrel zajlik egy digitális oktatási program az adott korosztályra szabva.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények