A gyerek csak PIN-kóddal ehet, és akkor is csak egészségeset

(Infobulvár) Nemrég írtam arról, hogy egy amerikai óvodában RFID-chipek használatával kívánnak könnyíteni a nevelők munkáján, illetve növelni a gyerekek biztonságát. Akkor úgy gondoltam, hogy ez az ügy elég extrém, eléggé szélsőséges. Ám kiderült, hogy nem, mivel egy olyan gazdag országban, mint az Egyesült Államok, a szülők és a nevelők roppant találékonyak, ha a technológiai újdonságok alkalmazásáról van szó.

A Fox News friss tudósítása arról szól ugyanis, hogy egy iowai iskolai körzetben a még iskolába sem járó gyerekeknek PIN-kódokat kell tanulniuk, ha vásárolni akarnak az iskolai büfében – s mindezt azért, hogy a kártyás vásárlás következtében a szülőket és a tanárokat tájékoztassák, hogy nem étkeznek-e egészségtelenül a nebulók.

Az iskolai körzet vezetői azért írják elő az öt évesnél idősebb gyerekek számára a regisztrált vásárlást, mert érvényesíteni kívánják azokat a nemzeti programként megfogalmazott alapelveket, melyek a gyerekeket meg kívánják óvni az egészségtelen ételek fogyasztásától.

pin
Benny, Nate, meg a PIN-kódok
Forrás: Fox News

Az adott intézményekben több szülő is kifogásolja az intézkedést, mivel egyrészt a személyi szabadság korlátozása miatt a „Nagy Testvér” kezét látják mögötte, másrészt pedig nevetségesnek tartják, hogy kis gyerekeik kétséges sikerrel számokat magoljanak, pedig még a cipőfűzéssel is gondjaik vannak.

Az iskolai vezetők határozottak, s szerintük a memorizálás nem gond, ezzel tanáraik külön foglalkoznak. Ha a csemete azonosítja magát a büfében, akkor az általa vásárolt élelmiszereket egy program összeveti a nemrég bevezetett Nemzeti Iskolai Kajaprogram (National School Lunch Program – NSLP) ajánlásaival, illetve előírásaival. Az iskolakörzet szóvivője szerint ők nem követik egyenként a diákok étkezését, csak a tendenciákat nézik meg, illetve azt, hogy fogyasztanak-e olyat, ami nem felel meg az előírásoknak. A nemzeti direktívához alkalmazkodó iowai törvények ugyanis tiltanak bizonyos élelmiszereket, s pl. az automatákban, menzákon kínált árukat is lehet így ellenőrizni, mondja a szóvivő, aki kijelentette azt is, hogy nem hoznak létre a megszerzett információk alapján adatbázisokat.

Az ügyben megszólaló amerikai jogvédő szakértő szerint különös aggodalomra ad okot, hogy az iskolákban mind szélesebb körben zajlik – jobb vagy rosszabb indokokkal – alátámasztott adatgyűjtés a gyerekekről.

Azóta történt

Előzmények