Elkészült az Intel Wimax chipje

Ma kerül piacra az új, Wimax vezetékmentes technológiát támogató chip, amellyel az Intel is csatlakozik a kábel- és DSL-modemeket leváltani szándékozó telekommunikációs trendhez. A processzorgyártó óriás komoly piaci sikert vár a Wimaxtól, remélve, hogy a technológia legalább olyan népszerű lesz, mint a rövidebb hatótávolságú „kistestvér”, a Wi-Fi. Abban is bíznak, hogy az új megoldás azokon a fejlődő piacokon is lendületet adhat a számítógép-eladásoknak, ahol a szélessávú internet-elérés eddig elérhetetlen vagy megfizethetetlenül drága volt.

A Centrino processzorokba épített Wi-Fi támogatással az Intel már korábban is nagy szerepet vállalt abban, hogy a kis hatótávolságú vezetékmentes hálózatok rövid idő alatt világszerte meghódították a netkávézókat, a kisebb üzleti és az otthoni felhasználókat. A Wi-Fi-től eltérően azonban, amellyel bárki összeállíthatott egy hálózatot a lakásában vagy irodájában, a Wimaxot egész metropoliszok lefedésére tervezték. A végfelhasználókhoz telepített Wimax-chipes beltéri egységek - amelyek a mostani kábel- és DSL-modemekhez hasonlóak lesznek - a városszerte elhelyezett bázisállomásokhoz kapcsolódnak, és azokon keresztül biztosítják a szélessávú internet-kapcsolatot.

A fejlesztés során eddig Rosedale kódnév alatt futó új chip 45 dollár körüli áron kerül a hardvergyártókhoz. A hálózati eszközök piacát meghatározó cégek közül már a német Siemens és a kínai Huawei Technologies is bejelentette az új Intel-megoldásra épülő eszközeit. A gyártók legfontosabb feladata ezután az lesz, hogy a kezdetben várhatóan 300-500 dolláros berendezések árát minél hamarabb 200 dollár alá nyomják. Az Intel szerencsére valóban elkötelezett az árcsökkentés mellett, mivel a túl magas bekerülési költség egyelőre valószínűleg akadályozni fogja a széleskörű elterjedést.

Azóta történt

Előzmények