A KÜRT olyat csinált, amit még eddig senki

Az kétségtelen, hogy az adatmentés területén a KÜRT eddig is a világ legjobbjai közé tartozott. Most azonban olyat dobtak, amire felkapja a fejét a szakma.

A nem menthető esetek újragondolása, a közös kutatómunka és az egyedi fejlesztések vezettek oda, hogy a KÜRT itthoni mérnökei a cég német leányvállalatával, a Műegyetemen működő EFI-labs csapatával, valamint az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Mikrotechnológiai Osztályával összefogva olyat alkosson, ami a világon eddig még senkinek nem sikerült.

Sokan ezek után azt gondolhatják, hogy ez a közleményből vett részlet csak marketingszöveg. De nem az.

Semmi más, csak munka és szakértelem

Ennek a szóban forgó módszernek a segítségével a törött memóriakártyák (pl. micro SD kártya) és az SSD-k is menthetővé válhatnak. A szakemberek ezúttal egy USB-házas hordozható merevlemezbe épített (firmware) törött chipről mentettek adatokat, röntgen, ultrahang és lézer-technológia alkalmazásával. Az ilyen típusú adatmentési „szív transzplantáció” eddig még egyetlen adatmentő cégnek sem sikerült, ez azért is nagy jelentőségű áttörés, mert az ilyen chipek a hétköznapi használati eszközeink részei, megtalálhatók pl. hordozható USB-házas merevlemezekben, SSD-kben, mobiltelefonokban, digitális fényképezőgépek átmeneti tárolóiban és azok vezérlésében, gépjárművek vezérlőrendszerének memóriáiban, repülőgépek adatrögzítő feketedobozaiban is stb.

A KÜRT Adatmentés mérnökcsapatának krédója, hogy csodákra nem képesek, hiszen bár az esetek kis részében, de előfordul, hogy már képtelenség adatot menteni a fizikailag erősen sérült eszközökről, vagy az adatok felülírását követően. Azonban a laborjukban folyamatosan dolgoznak új technológiai fejlesztéseken, amelyek segítségével olyan helyzetekben is képesek elveszettnek hitt adatokat visszanyerni, amikor más már régen feladta – ennek bizonyítéka, hogy a vállalkozás számtalan esetben segített a világon olyan katasztrófák után, amikor már mindenki lemondott az adatok visszanyerésének lehetőségéről.

A mostani sikersztori is úgy kezdődött, hogy kaptak egy nem működő külső USB-házas hordozható merevlemezt.

Az eset leírása

Az eljárás a szokásos módon, egy ingyenes állapotfelméréssel indult. Nyilvánvalóvá vált, hogy a merevlemezt már máshol is vizsgálták, mert jól látszottak egy korábbi forrasztás nyomai. Ennek során a chip feltehetően még túl is hevült.

KÜRT
[+]

A diagnózis: sérült fejszerelvény, összekarcolt lemez és a firmware-chip bal sarka eltört. Gyakorlott szakember ebből rögtön tudja, hogy az egyik legnehezebb feladattal kerül szembe.

Tehát a vizsgálatot végző adatmentő mérnököket nagy kihívás elé állította a jelenség, ezért úgy döntöttek, hogy olyan technológiai módszerrel próbálkoznak, amit eddig a világon mások nem alkalmaztak.

A mikroszkóp alatt ugyan jól látszott a törött firmware chip, de szerették volna látni azt is, hogy a belseje milyen módon sérült.

Mivel a bontása nem oldható meg további roncsolás nélkül, így „megröntgenezték”. A feltételezés beigazolódott: a felvételeken jól láthatók a chip belsejében megsérült belső összeköttetések. Lézer segítségével eltávolították a chip belsejéből a szilícium lapkát, majd egy speciális laboratóriumi házba átültették a sérült mikrochipet. Ezt követően a belső összeköttetéseket ultrahangos technológia segítségével állították helyre. Ezek az összekötő vezetékek mindössze 25 mikrométer átmérőjűek, ami egy emberi haj átmérőjének a 30%-a.

Az első átültetés sikeresnek bizonyult, a firmware-adatok újra kiolvashatóvá váltak az új elektronikán, és a munkát lehetett folytatni a már hatékonyan kifejlesztett adatmentő technológiával. Sikeresen helyreállítottak minden elveszettnek hitt értékes adatot.

„A törött firmware-chipről történő adatmentés olyan különleges technológiai megoldásnak számít, mint az orvostudományban az első szívátültetés volt. A KÜRT csapata csodákra továbbra sem képes, de rendületlenül új szoftveres és fizikai adatmentő megoldások fejlesztésén dolgozunk, amelyek segítségével képesek leszünk a lehető legtöbb olyan adatot visszaállítani, amit mások nem tudnak” – mondta Kertész Zoltán, a KÜRT Adatmentés üzletág vezetője.

Előzmények

  • Globális céggé akar válni a KÜRT

    Visszatértek Budapestre, de célba vették Kínát, Vietnamot és Burmát is. A cég megoldásai és termékei reményeik szerint a világ végén is bizonyítanak.

  • A KÜRT szoftvere támogatja az Eurojackpot működését Magyarországon

    Több más követelmény mellett magas szintű információbiztonsági elvárásokat is teljesítenie kell a játékot szervező cég rendszereinek, ehhez nyújt segítséget a KÜRT SeCube szoftvere.

  • Hungarikum lett a KÜRT adatmentése

    A Hungarikum Bizottság döntése alapján a „KÜRT Adatmentés” a listán egyetlen szellemi, műszaki megoldásként Magyarország legjelentősebb értékei közé tartozik, és így bekerült a Magyar Értéktárba.