2 milliárd dolláros kriptotőzsdei piramisjáték miatt perel az amerikai hatóság

Az amerikai tőzsdefelügyelet beperelte a csődbe ment BitConnect kriptotőzsde alapítóját, piramisjáték keretében ugyanis nagyjából 2 milliárd dollárt csalt ki a befektetőktől.

Beperelte a mostanra csődbe ment BitConnect kriptotőzsdei platform alapítóját az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC): az alapító a vád szerint szerepet játszott abban, hogy a cég körülbelül 2 milliárd dollárt csalt ki befektetők ezreitől.

Satish Kumbhani, a BitConnect alapítója a vád szerint hazudott arról, hogy milyen mértékben képes nyereséget generálni a platform. Megvádolták Glenn Arcarót és a Future Money Ltd vállalatát is, amely több mint 24 millió dolláros ajánlási jutalékért cserébe segített népszerűsíteni Amerikában a kriptotőzsdét. Arcaro már beismerte bűnösségét.

A per során bírságokat szabnak majd ki, továbbá elkobozzák az illetéktelenül szerzett összegeket.

Maga a BitConnect egyébként 2016-ban jött lére, egy BitConnect Coin nevű digitális tokent kínált, amit bitcoinra lehetett váltani. Az érdeklődőknek azt mondták, egy olyan szoftveres kereskedőbotot használnak, ami havi 40 százalékos nyereséget termel, éves szinten pedig akár 3700 százalékos pluszt hoz. A befektetők végül a pénzük nagyját elbukták, amikor a token árfolyama 92 százalékot zuhant.

A hatóságok szerint a BitConnect tökéletes mintája volt a piramisjátékoknak, a korai befektetőket az újabb befektetők pénzéből fizették.

Azóta történt

Előzmények