A közösségi média bojkottjára szólít fel a Wikipedia egyik alapítója

Tiszteletre méltó a kezdeményezés, de szinte biztosan kudarcra van ítélve.

Larry Sanger, aki több közösségi nagy projekt ötletgazdája és megvalósítója – pl. a Wikipediáé –, a múlt héten közzétett egy felhívást, melyben arra szólítja fel az internetezőket, hogy e hét csütörtökjén és péntekjén bojkottálják a közösségi oldalakat, és ezzel jelezzék az üzemeltetőknek, hogy szeretnék visszakapni a személyes adataik feletti ellenőrzés teljes jogát.

Sanger úgy véli, hogy egy ilyen egységes és globális akció alkalmas lehet a nyomásgyakorlásra.

A szándék nemességét szinte senki sem vonta kétségbe, ám a szakember kezdeményezését számtalan kritika érte, mivel a bírálók szerint ennek az égvilágon semmi hatása sem lenne. Sanger azonban úgy véli, hogy már maga a sajtóvisszhang is komoly előrelépés lenne, mivel az a helyzet elfogadhatatlan, hogy internetes nagyvállalatok egyrészt megszerzik, kisajátítják felhasználóik adatait, majd ezeket manipulatív módon használják fel, és ennek a helyzetnek mihamarabb véget kell vetni. A szakember fontos – talán naiv – megjegyzése, hogy a közösségi hálókat egységesen, egy keretben kellett volna fejleszteni, nem pedig versenyalapon, mivel ez vezetett a mostani helyzethez.

Mint a BBC megjegyzi riportjában, a kezdeményezés valószínűleg halálra van ítélve, ugyanis a tudatos felhasználók – akik oly kevesen vannak, hogy mérni is alig lehet őket – már rég elhagyták a közösségi média világát (vagy be se léptek oda), a többieket meg nem érdekli a probléma.

Azóta történt