A kormányzat csökkenti a közösségi internet támogatását

Bizonyos mértéig leépítik a 2004 februárjában beindított KözHáló programot, amelyet péntektől a Baja Ferenc vezette elektronikus kormányzati központ felügyel a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium helyett – írta meg mai számában a Magyar Nemzet.

A lap szerint a többek között a kistelepülések, a közösségi házak internethez való hozzáférését támogató projektben ezentúl nem vehetnek részt a tízezer lakosnál nagyobb lélekszámú települések, de megvonják azoktól a végpontoktól is a támogatást, ahol például egy hónapja nem használták a világhálót. A Független Hírügynökség értesülései szerint Zeke László, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) osztályvezetője közölte: ha hosszabb ideig nem használják a kormány által finanszírozott szolgáltatást, akkor az eljárásrendnek megfelelően az igénybevétel korlátozható. Eddig a hivatal adatai szerint 69 végpontra van leszerelési döntés a 7200-ból.

Ugyancsak a Magyar Nemzet közölte, hogy a közelmúltban több közfelhasználó is megkapta a KözHáló ügyfélszolgálatának körlevelét, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy a kabinet nem kívánja meghosszabbítani a programra vonatkozó internet-támogatási szerződéseket, s a telepített eszközök leszereléséről és elszállításáról a közhálóban részt vevő szolgáltatók gondoskodnak majd.

A KözHáló program az akkori kormányzat által elindított több tízmilliárd forintos, informatikai infrastruktúra-építési program, amely a hivatalos honlap szerint több mint 2500 településre jutott el. Ennek keretében körülbelül 7300 széles sávú végpontot adtak át, s ebből 5000 végpont a KözHáló alhálójaként működő Sulinet keretében valósult meg. További 2300 végpont a KözHáló program Köznet nevet viselő alhálójának keretében épült ki, amelynek elsődleges feladata a közösségi internet-elérések infrastruktúrájának biztosítása.

Azóta történt

Előzmények