Csúcson a hazai szerverhoszting piac

A GTS-Datanet DataHome Szerverközpontjában működtetett szerverek száma fél év alatt több mint kétszeresére nőtt. A cég 2005. február végén nyitotta meg második szerverhoszting központját, az azóta eltelt bő fél év alatt a cég által hosztolt szerverek száma 130 százalékos bővüléssel 350-re nőtt.

A GTS-Datanet becslései szerint hazánkban jelenleg 3500 szervert működtetnek szerverhoszting központokban – a gépek 70 százaléka közepes méretű cégeké, 15-15 százalékuk pedig kis- és nagyvállalkozásoké. A magyarországi szerverhoszting piac az elmúlt négy évben látványos fejlődésen ment keresztül. Amíg a kilencvenes években csupán 50-100 szerver működött szerverközpontokban, a szolgáltatásra 2001-től már markáns kereslet mutatkozott. Ebben az évben 300-400 szervert szolgáltak ki ilyen módon, és ez a szám évről évre 30-50 százalékkal nőtt. A GTS-Datanet piaci részesedése jelenleg 10 százalék körül van.

A GTS-Datanet várakozásai szerint a hazai szerverhoszting piac továbbra is komoly fejlődésnek néz elébe, bár ennek mértéke a korábbinál valamivel visszafogottabb lesz: a cég a következő évekre 10-20 százalékos fejlődést prognosztizál. A szolgáltatást igénybe vevő cégek száma várhatóan nem nő tovább ugrásszerűen, a piac bővülése inkább a már meglévő ügyfelek által beállított újabb és újabb szervereknek lesz köszönhető.

Előzmények