Koszovó betiltotta a kriptobányászatot az energiaválság miatt

A hatóságok sem tétlenkednek majd, azonosítanak minden helyszínt, ahol bányászat folyik.

Koszovó kormánya bejelentette, hogy betiltja az országban a kriptopénzek bányászatát, tekintettel a régióban tapasztalható energiakrízisre (ami az elmúlt évtized legnagyobb ilyen válsága az országban).

A kormány tájékoztatása szerint a hatóság azonosítják a kriptopénzek bányászatával foglalkozó helyszíneket, és más intézmények együttműködésével leállítanak minden ilyen tevékenységet.

Az utóbbi években a bányászok számára vonzó helyszín volt az olcsó áram miatt Koszovó, sok helyi fiatal is belevágott a kriptobányászatba. A trendnek az vetett véget, hogy a szénerőművek leállásai és a magas importárak után energiakorlátozások jöttek. Az európai krízist csak tetézték az  oroszok által küldött alacsony gázkészletek és a hideg időjárás. Koszovó decemberben 60 napos válsághelyzetet hirdetett, amely során többet költ energiaimportra, korlátozásokat vezet be a használatban és szigorú intézkedéseket tesz szükség szerint.


[+]

Mindez persze fájó fordulat a bányászoknak: egy helybéli névtelenül elárulta, hogy 40 GPU-t vásárolt, havonta pedig 170 eurót fizetett az áramért: havonta 2400 euró nyereséget termelt a bányászattal.

Az 1,8 milliós ország az elfogyasztott energia több mint 40 százalékát már importálja, állítólag télen sokan eleve áramot használnak a fűtési rendszerükhöz. A helyi energiatermelés körülbelül 90 százaléka állítólag az elégetéskor mérgező szennyezést okozó barnakőszénből származik – a hivatalos közlemény szerint Koszovó a világ ötödik legnagyobb, 12-14 milliárd tonnás tartalékával rendelkezik ebből.

Azóta történt

Előzmények