A Kopint-Datorg lesz a GSM-R gazdája

A Kormány a Magyar Közlönyben tette közzé az 1243/2010. (XI. 17.) számú határozatát a GSM-R rendszer kialakításával összefüggő egyes feladatokról. A határozat a múlt heti balatonfüredi Informatika a társadalomért konferencián már beharangozott egyik nagyprojektről szól, amely a nemzetközi vasúti forgalom interoperabilitásának biztosítása, a közlekedés biztonságának növelése – a vonatkozó EU nemzetközi tranzit szabványok teljesítése, a közlekedési módok arányának javítása, a hatékonyság növelése és a környezeti ártalmak csökkentése – érdekében, a GSM-R rendszer kialakításával kapcsolatosan több feladatot is tartalmaz.

A GSM-R közbeszerzési eljárásának múlt évi kálváriája után a mostani döntés gyorsan megszületett, amit az is indokolhat, hogy az uniós források megszerzése nélkül nem lenne kellő forrás a beruházáshoz, már pedig a határidők miatt sürgős döntést kellett hozni. Ismert, hogy a MÁV Zrt. által 2009-ben érvényes ajánlat hiányában eredménytelenné nyilvánított rádiókommunikációs tenderének lezárását utólag megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD), mivel az egyetlen beadott ajánlat (Nokia Siemens  Networks Kft.) érvényes volt, ezért azt el kellett fogadni.

Idén szeptemberben a Nokia Networks is nagyobb sebességre kapcsolt Magyarországon, Budapestet választották globális vasúti kommunikációs központjuk székhelyéül, s már idén száz fővel bővítik a finn vállalat kutatás-fejlesztési központját. „Az ország és a vállalat számára egyaránt fontos, hogy a közeljövőben Magyarországon is kiépítésre kerüljön a GSM-R rendszer. Ez az alapja egy olyan modern vasúti közlekedési rendszernek, mely biztonságos, pontos, és az utasok kényelmét szolgálja” – mondta Ésik Róbert ügyvezető. „Fontosnak tartjuk, hogy az új kormány a GSM-R mellett az infrastrukturális fejlesztésekre és a széles sávú szolgáltatások terjesztésére is kiemelt hangsúlyt helyezzen. Mindehhez ezúton is szeretnénk felajánlani szakértelmünket és nemzetközi tapasztalatainkra alapozott legjobb megoldásainkat“ – tette hozzá.

A GSM-R nagyprojekt megvalósítójának, a támogatás kedvezményezettjének, valamint a GSM-R rendszer működtetőjének és szolgáltatójának a 100 százalékban állami tulajdonú Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt-t jelölte ki a kormány. A projekt 58,8 milliárd forint beruházási összege az ÚMFT Közlekedési Operatív Program 2.1. „Az ország és a régióközpontok nemzetközi vasúti és vízi elérhetőségének javítása – Vasúthálózat fejlesztése” című konstrukció és a 2011–2013. évi központi költségvetés terhére – a projekt előrehaladásának ütemében – kerül biztosításra.

Az előkészített, ütemezett megvalósítási tervet jóváhagyásra az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságához azonnal benyújtja az illetékes tárca.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NISZ

Azóta történt

Előzmények