A kisebb vállalkozások elvéreznek, miközben a Kopint-Datorg Zrt. egyre nagyobb

Hirdetés

Két roppant érdekes cikket tett közzé az elmúlt két napban a Figyelő-ben megjelent írásokat újraközlő bitport.hu. Az egyik írás azt elemzi, hogy a Kopint-Datorg Zrt. sorozatosan érkező állami megbízások folytán egyre nagyobbra hízik, és a növekedés még nem állt le:

Ennek jegyében a Kopint-Datorg – mint a kormányzati célú távközlési hálózatok üzemeltetője – integrálja az állami tulajdonban levő kommunikációs hálózatokat. A teljesség igénye nélkül ilyen a zártcélú rendészeti szisztéma; az informatikai közháló; az okmányirodák, illetve a felsőoktatási intézmények közötti rendszer; a földhivatali nyilvántartás; a bírósági és ügyészségi hálózat; a légi riasztási megoldás.

Egy nappal később egy másik kimerítő elemzés ezzel szemben azt tárgyalja, hogy a kormányzati óvatosságnak köszönhetően gyakorlatilag semmi sem történik az állami informatika szektorban:

Jó ideig az átvilágítások, a szekrényben lapuló csontvázak keresése kötött le minden energiát. Az állam emberei és az auditálással megbízott magáncégek sok beszállítót végigjártak, kemény feltételeket diktálva kértek árcsökkentést. Ha a költségvetés oldaláról nézzük, adófizetői pénzeket igyekeztek menteni. Ha a korábbi szállítókat hallgatjuk, az állam megbízottai erőfölényükkel visszaélve zsaroltak. A kormányváltás után egy évvel szórványosan már indulnak az új projektek is, de a nagy kiéheztetésben sokan, elsősorban a magyar középvállalkozások már annyira legyengültek, hogy kevés az esélyük a túlélésre.

A Kopint-Datorgról, illetve az állami informatikáról szóló cikkek elolvashatóak a bitport.hu-n.

Azóta történt

Előzmények