Kommandósok foglalták el az IBM moszkvai irodáit


Sikkasztani veszélyes

Az orosz belügyminiszter csütörtökön megjelent közleménye azzal vádol oroszországi IBM-alkalmazottakat, hogy pénzt loptak az Orosz Nyugdíjalap számlájáról.

A miniszter weboldalán közzétett írás azt állítja, hogy az IBM dolgozói a nyugdíjalap menedzsereivel és még két szoftvercéggel együttműködve elsikkasztották annak az 1 milliárd rubelnek (38 millió US dollár) egy részét, melyet az alap költségvetéséből új számítógépek beszerzésére szántak. A közlemény sem személyneveket, sem az elsikkasztott összeget nem tartalmazza, csak a megvádolt cégeket nevezi meg (ZAO R-Style Co., ZAO Lanit, OOO IBM Eastern Europe and Asia).

Az orosz nyomozók kommandós támadással kedden (más források szerint szerdán) rajtaütöttek az IBM moszkvai hivatalán, de nem tartóztattak le senkit, dokumentumokat, bizonyítékokat gyűjtöttek – állítják az amerikaiak. Az akció feltehetően részét képezi a korrupció ellen indított nagyszabású harcnak, melyet Vlagyimir Putyin elnök hirdetett meg a közelmúltban.

Az ügy mindkét fél részéről igen kínos lehet, hiszen az IBM – melynek hosszú távú terveiben Oroszország stratégiai jelentőségű – egy hónapja jelentette be, hogy további 20 oroszországi városra kívánja kiterjeszteni működését. Az amerikai vállalat egyébként az egyik legdinamikusabban terjeszkedő külföldi vállalkozás Oroszországban, hiszen 2002 óta megnégyszerezték itteni befektetéseiket, s a helyi szerverpiac 20 százalékát, a szoftverpiac 12 százalékát birtokolják.

Galina Danyilina, az IBM helyi szóvivője mindenesetre azt nyilatkozta, hogy a vállalat együtt fog működni a nyomozókkal az ügy kivizsgálása érdekében, gazdasági tevékenységüket pedig folytatják tovább. Kirill Kornyilijev, az IBM oroszországi divíziójának vezetője a hírek szerint nem érintett az ügyben, jelenleg a helyzet normalizálásán dolgozik.

Az ügyben megvádolt két másik céget is vizsgálják, s Viktoria Kubrina, az R-Style Softlab szóvivője megerősítette, hogy az ő vállalatuk irodáit is kéttucatnyi álarcos, felfegyverzett nyomozó rohanta le kedden.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények