Oroszországba kelet felől tör be a Nyugat

Szingapúr és Oroszország szerződést írtak alá, amelyben megállapodtak, hogy az ázsiai városállam kutatás-fejlesztési és iparosítási tanácsadással segíti két különleges szibériai gazdasági zóna felállítását. Szingapúr e területeken nagy tapasztalatokkal rendelkezik, hasonló munkát végeztek már Kínában, Indiában és Vietnamban, s nemsokára Indonéziában is megkezdik tevékenységüket. Viszonzásképpen Szingapúr az oroszországi gázmezőkhöz való hozzáférést kérte.

A nagyszabású oroszországi fejlesztésekről nemrégiben adott hírt a világsajtó. A nyugati cégek, tudományos és befektetői csoportok által kiemelten kezelt projekt megindításának jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Összesen hat kiemelt gazdasági-fejlesztési zónát fognak létrehozni, Szentpétervár, Dubna, Zelenograd, Elabuga, Lipeck és Tomszk központtal, emellett Kalinyingrád mint különleges terület kapcsolódik a tervezethez. Az orosz kormány a következő évben mintegy 70 millió dollárt szán a projekt beindítására, de már a kezdeti fázisban is számítanak a Boeing, a Cisco és az IBM támogatására, s különösen az eddig is roppant aktív IBM lesz a fejlesztések egyik irányítója.

A Moscow Times információi szerint a szingapúri segítséggel létrejövő fejlesztési központot Tomszkban kívánják létrehozni, az ipari centrum pedig Elabugában lesz majd. Lim Hng Kiang szingapúri miniszterelnök szerint az oroszországi elektronikai és nanotechnológiai kutatói bázisban „hatalmas tudományos lehetőségek” rejlenek. Hasonlóan lelkes és optimista German Gref, Oroszország gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztere: „Szingapúrt stratégiai partnerünknek tartjuk, rajtuk keresztül megnyílhat számunkra az ázsiai piac.”

Azóta történt

Előzmények