Kis gömböc, hamm, bekaplak!


Forrsás: kincsestar.radio.hu
Reich Károly rajza

Hogy az erők koncentrálása, vagyis a fel-, be- és kivásárlás a jelenlegi üzleti modell, azt a mai nap egyik legfontosabb magyar IT-híre is mutatja. Ma a T-Online és a T-Mobile a Google-lel közös sajtótájékoztatón jelentette be a három cég együttműködési megállapodását.

A T-Online, az [origo] tulajdonosa és a Google megállapodott abban, hogy az [origo] decemberben indult saját keresője, az OK.hu 2007. május 10-től a Google technológiáját alkalmazza – a dátumból is látszik, hogy bár ma volt a hivatalos bejelentés, a keresőoldal már az új rendszer szerint működik néhány napja, ahogy az [origo] már korábban meg is írta. Bár az OK.hu igen csak friss vállalkozásnak mondható, a Magyarország egyik leglátogatottabb oldalának számító – szolgáltatási csomagja tartalmazza például a freemail.hu-t is – portál alapértelmezett keresője magyar viszonyok között már most is kifejezetten népszerűnek mondható. A megállapodás lényege pénzügyi szempontból – ahogyan a kibocsátott sajtóközlemény sem fedi ezt el – az, hogy az OK.hu saját – kék mezőben látható –hirdetései alatt, illetve alul, az automatikus találatok alatt a Google AdWords szponzorált találati eredményei is megjelennek.


A többi már csak indoklás. A cégek elmondták a mai sajtótájékoztatón, hogy a technológia használata egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a keresést az OK.hu és az [origo] oldalain. A kereső elérhető a portál bármely oldalán (tehát növeli a hirdetési szempontból fontos kattintási számot), valamint az önálló OK.hu doménen is. Újítás az, hogy Google motor a szabadszavas keresésben és a képek keresésében segíti a portál látogatóit. A magyar webre szűkített keresés esetében – köszönhetően a Google technológiájának – nem csak a .hu domainek alatti, hanem a világ összes magyar nyelvű oldala között keresgélhetünk, legyenek azok a .com, a .ro, a .sk vagy bármely más cím alatt. A bejelentést az [origo] természetesen az önállóan azért kevéssé ismert – eredetileg altavizslás, aztán yahoos, majd most google-alapú – OK.hu népszerűsítésére is felhasználta (mi is ezt tesszük éppen), s elmondták, hogy a kereső képes olyan adatbázisokban is kutatni, amelyek nem a megszokott weboldalakon érhetők el, ezekbe a hagyományos webkeresők nem „látnak bele”. Az OK.hu így számos saját szolgáltatással rendelkezik – szótár, térkép, vásárlás, apróhirdetés, az [origo] teljes cikkarchívuma, linktár, illetve az fejlesztők integrálták az Országos Széchényi Könyvtár teljes, sokszázezres adatbázisára épülő, valamint a magyar nyelvű Wikipediában történő közvetlen keresést is.

A T-Mobile – mely egy létező nemzetközi szerződés applikálásával kötött megállapodást a Google-lel – is lecseréli web’n’walk szolgáltatásának keresőmotorját a Google technológiájára. A Google és a T-Mobile stratégiai együttműködésének köszönhetően az egy éve indított web’n’walk szolgáltatás – amelynek segítségével a mobiltelefonon is elérhetővé vált a teljes világháló – használata könnyebb lesz a felhasználók számára.

Azóta történt

Előzmények