Kipróbálható a Windows 7 SP1

Windows 7 logóA Microsoft ma a Washingtonban zajló globális partnertalálkozóján (WPC) – korábbi ígéretéhez híven – bejelentette a Windows 7 és a Windwos Server 2008 R2 első szervizcsomagjának (SP1) nyilvános béta-verzióját. Amint az ismert: az új pakknak köszönhetően a szerververzió funkciói két új virtualizációs eszközzel, a RemoteFX-szel és a Dynamic Memoryval bővülnek, de ezen túl az SP1 semmilyen új szolgáltatást nem vezet be. A Windows 7 esetében a javítócsomag egyszerűen a Windows Update-en keresztül már elérhető frissítések, valamint az ügyfelek és partnerek visszajelzései alapján készült hotfixek gyűjteménye.

A bétát ennek fényében otthoni környezetben nincs értelme telepíteni. A Microsoft hangsúlyozza is, hogy a nyilvános tesztverziót nem otthoni felhasználóknak szánják. „Az SP1-béta nem tartalmaz új funkciókat a végfelhasználók számára, és a telepítését nem támogatjuk” – olvasható a cég figyelmeztetésében. Ennek ellenére a letöltési oldalról a csomagot bárki letöltheti, aki rendelkezik Live-azonosítóval, és fejlesztőnek vagy informatikusnak jelöli meg magát. A béta 32 és 64 bites változatban érhető el, de egyelőre csupán angol, francia, német, japán és spanyol nyelven.

A cég azt most sem árulta el, mikor tervezik kiadni a végleges SP1-et. Valószínű ugyanakkor, hogy – már ha maradnak a megszokott menetrendnél – a negyedik negyedévnél korábban nem. A Windows XP esetében nagyjából 10, a Vistánál pedig körülbelül 12 hónap telt el a kiskereskedelmi premier és az első szervizpakk kiadása között. Az a malajziai weboldal, a TechARP, amely termékinformációk kiszivárogtatásával a múltban több alkalommal is bizonyította, hogy közelről ismeri az amerikai szoftvervállalat terveit, márciusban szintén azt írta: valószínűleg nem jelenik meg a csomag a negyedik negyedév előtt.

Azóta történt

  • Csak 2011-ben jön a Windows 7 SP1

    A Microsoft nem siet a megjelent frissítések és javítások gyűjteményének tekinthető csomag kiadásával.

  • Megjelent a Windows 7 SP1 RC

    Ez az utolsó tesztverzió, a végleges 2011 első negyedévében érkezik. Otthoni felhasználóknak nem érdemes telepíteni.

Előzmények