Titkos katonai adatokat tartalmazó merevlemezre bukkantak az Ebayen

Hirdetés

Jelenleg is hadrendben álló amerikai föld-levegő elfogórakéták tesztkilövési eljárásainak részleteit tartalmazó merevlemezre bukkantak ausztrál, brit és amerikai kutatók, az adathordozót – használt számítástechnikai alkatrészként – nemrégiben értékesítették az Ebay online piacterén. A merevlemez a THAAD néven ismert harcászati eszközről szolgált titkos információkkal, melyet utoljára az iraki háborúban vetették be élesben, de a hadsereg – válaszul Észak-Korea ballisztikus rakétakísérleteire – idén márciusban is folytatott kilövési teszteket. A winchester mindemellett a fejlesztésekért felelős Lockheed Martin vállalat néhány alkalmazottjáról és – paradox módon – a cég biztonsági protokolljáról is tartalmazott adatokat.

A több mint háromszáz, már értékesített adathordozót átvizsgálva a kutatók céges gazdasági információkra, üzleti tervekre, magánszemélyek egészségügyi dokumentumaira és bankszámlákkal kapcsolatos adatokra is bukkantak. „Negyedszerre végeztünk el ilyen felmérést, és bizton állíthatom, hogy a különféle szervezetek és magánszemélyek többségének még mindig nincs fogalma arról, milyen típusú és volumenű információkat tárolnak a számítógépek merevlemezein. Nagy arányban bukkantunk olyan adatokra, melyek alkalmasak cégek vagy magánszemélyek ellen olyan bűncselekmények végrehajtására, mint a csalás, a zsarolás vagy a személyes adatok jogosulatlan felhasználása” – mondta Dr. Andy Jones, a kutatásban részt vevő egyik intézet vezető biztonsági szakértője.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények

  • Elkapták a Cisco-hackert

    10 évnyi börtön és súlyos pénzbüntetés vár a svéd férfire, amennyiben a vádak megállják a helyüket a bíróságon. Öt évig kutattak az elkövető után.

  • Szuperbiztonságos Windows XP katonáknak

    Nem is az a meglepő, hogy a Microsoft és a US Air Force megállapodott, hanem az, hogy vajon a korábbi gyakorlat alapján hogy nem esett szét a légierő rendszere.