Hirdetés

Kibékült az IBM és a Microsoft

A két informatikai óriásvállalat a múlt hét végén peren kívüli megegyezéssel vetett véget egy közel egy évtizedes pereskedésnek. A Microsoft – a már ismert fogatókönyv szerint – egy tetemes summa, 775 millió dollár megfizetésével engesztelte ki a felperest, illetve vállalta, hogy további 75 millió dollárnyi hitelkeretet biztosít az IBM számára szoftvereinek megvásárlására.

A most lezárt ügy gyökerei egy olyan trösztellenes vizsgálatig nyúlnak vissza, melyet az amerikai kormány még 1990-es évek közepén indított a Microsoft ellen. Ebben az IBM – az OS/2 operációs rendszer és egyéb irodai alkalmazások forgalmazójaként – a szoftvercég túlzott és méltánytalan árazási gyakorlatának károsultjaként vett részt.

A megállapodás azonban nem jelenti a két vállalat minden jogi vitájának lezárását. Az IBM továbbviszi azt az ügyet, melyben azzal vádolja a Microsoftot, hogy a szoftverpiacon meglévő dominanciáját kihasználva jelentős károkat okozott az IBM szerver- és szerverszoftver-üzletágának. Ebben az ügyben a béke várhatóan csupán két évig tart: a megállapodás szerint ugyanis ennyi ideig nem követelhet kártérítést a szerverbiznisz veszteségei miatt az IBM.

Miután 2002-ben megegyezett az amerikai igazságügyi minisztériummal, a Microsoft számos állammal és vállalattal zárta le jogi vitáit. Tavaly 2 milliárd dollárt fizetett a Sun Microsystemsnek, míg az idén 150 millió dollárral békítette meg a Gatewayt.

Azóta történt

Előzmények